Brandon Flowers v akciji. Foto: Organizator
Brandon Flowers v akciji. Foto: Organizator
Killersi so na turneji po Evropi: za Ljubljano jih čaka nastop v Veroni. Foto: Organizator
Svetlobni šov, dodelan do potankosti. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Brandon je bil na odru zelo prešerne volje. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Prizorišče se polni. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

6, 5, 4, 3, 2, 1 in na odru se je zasvetilo prav po lasvegaško, od koder Brandon, Ronny, Dave in Mark prihajajo. Med obiskovalci je završalo, padli so začetni akordi uspešnice Human. Dokler nismo videli, skorajda nismo verjeli: lasvegaški rokerji so dejansko nastopili sredi naše prelepe alpske deželice. Ne vemo, kaj je četverica pričakovala od Ljubljane, a od prve minute dalje so začarali in bili, vsaj tako si želimo verjeti, začarani.

Killersi v zaodrju:
Skupini je založba tik (dobesedno minuto) pred koncertom podelila zlate plošče, ki si jih je njihov zadnji izdelek Day and Age prislužil na trgih v Sloveniji in Avstriji. Fantje so se tudi rokovali, pokramljali in se fotografirali s tremi slovenskimi srečnicami, ki so zmagale na nagradnem natečaju. Izvedeli smo, da so v Slovenijo iz Nemčije, kjer so imeli koncert dan prej, prileteli opoldne, nato pa sta dva člana odspala pet ur v hotelu, dva pa na koncertnem avtobusu. In medtem ko so bili drugi trije člani bolj zadržani, je zgovorni in priljudni bobnar Ronnie Vanucci povedal, da Slovenijo pozna, saj je njegova soseda Slovenka, slišal pa je tudi za našo precej obubožano koncertno sceno. Na vprašanje, ali se nameravajo vrniti, pa: "To imamo v načrtu!" (K. S.)

Četudi so številni skeptiki cinično govorili, da bo na koncertu polovica ljudi, ki sploh ne vedo, kdo so Killersi in podobno, je pogled na navdušeno množico, resnici na ljubo - velika večina je bila res najstnikov, ki je prepevala od prve do zadnje pesmi - govoril drugače. In prav lepo je bilo videti Brandona (pevec, če slučajno kdo ne ve), kako se mu usta razlezejo v nasmeh. Množica mu je dobesedno jedla iz rok, in ko je ljubko zavpil Ljubljana, bi ga, vsaj večina deklet, z veseljem odpeljala domov in nikdar več izpustila.

V uri in 20 minutah, kolikor je trajal njihov nastop, so zaigrali skoraj svoje vse največje uspešnice s štirih albumov: od Somebody Told Me, Mr. Brightside, Spaceman, Read My Mind, All These Things That I've Done, Shadowplay, Sam's Town, For Reasons Unknown, Jenny Was A Friend of Mine, Losing Touch do A Dustland Fairytale. Ko je izzvenela zadnja pesem When You Were Young, je množica začela vpiti, da hoče še, a naporni urnik, danes bodo nastopili v Veroni, je terjal slovo.

Ste bili na koncertu in ga ovekovečili s fotografijo ali videoposnetkom? Delite ga z našimi uporabniki na Mojem spletu.

Pogled z vrha Stožic je bil res prekrasen: hipodrom je bil poln daleč tja do zadnjih zaplat trave, za odrom zahajajoče sonce, na drugi strani vzhajajoča polna luna. Škornji na nogah (vreme le ni dopuščalo preveč "fensi" oprave), udobna oblačila in reka valečih se ljudi. Ne, ne govorimo o kakšnem velikem festivalu, to je bil prizor v nedeljo popoldne blizu ljubljanskih Stožic. Največji mobilni operater je napovedoval odličen žur in - sodeč po navdušenih izjavah obiskovalcev - je bila izbira ameriških glasbenikov prava odločitev.

Glasbeno popoldne se je začelo z ogrevanjem slovenskih DJ-ev in predskupin. Lenobno postavanje na stadionu, pijača ali dve v rokah, predvsem pa prijetno druženje - to bi bil kratek opis dogajanja v poznih popoldanskih urah, in to je veljalo tako za vipovce kot za druge. Kot glavna predskupina so nastopili dolenjski Dan D, in bolj ko se je bližala ura nastopa, večja gneča je bila pred odrom. Tu gre pohvala organizatorjem, da so namestili več ogromnih zaslonov, tako da so lahko tudi tisti, ki se niso pririnili do prvih vrst, užili svojo "dozo" glasbe, odlično pa je bilo tudi ozvočenje.

Kaj reči za konec? Oboževalci Killersov so po včerajšnjem koncertu zagotovo postali še večji navdušenci, tisti pa, ki so njihovo glasbo do zdaj spremljali bolj mimogrede, pa bodo "ubijalce" gotovo zdaj poslušali pogosteje. Kot je pokazal poln stadion, si Slovenci želimo velikih koncertov in že komaj čakamo naslednjega.

Že razmišljate o obisku kakšnega novega koncerta? Koledar najrazličnejših prireditev po Sloveniji najdete tukaj.

Ksenja Tratnik
ksenja.tratnik@rtvslo.si