Obiskovalce je s svojimi provokacijami zabavala tudi Lady Gaga. Foto: EPA
Obiskovalce je s svojimi provokacijami zabavala tudi Lady Gaga. Foto: EPA

Tri dneve v juniju je na Otoku zaznamoval tradicionalni festival Glastonbury, na katerem so se kot osrednje zvezde pojavili Neil Young, Bruce Springsteen in skupina Blur. Na dvanajstih odrih je staro in mlado občinstvo pričakala vrsta bolj ali manj zvenečih glasbenih imen. Prvi dan je glavni oder krstil 64-letni kanadski rocker Neil Young. Sledili sta mu umetnici, ki bi bili po letih lahko njegovi vnukinji - razvpiti Lily Allen in Lady Gaga. Njuna provokativna nastopa nista minila brez Michaela Jacksona. Allenova ga sicer ni omenila, je pa nosila rokavico na eni roki, s katero je želela spomniti na njegov zaščitin znak.

Festival si bodo udeleženci bolj kot po nastopajočih zapomnili po muhastem britanskem vremenu, ki jih je prislil, da so obuli gumjaste škornje in oblekli deževne plašče.

Naj se čistilna akcija začne!
Proces čiščenja 600 arov travnih površin okoli odrov naj bi dva tedna zaposloval okoli 500 ljudi. Organizatorji so izračunali, da okoli 150.000 obiskovalcev festivala v dveh dneh pusti za sabo 54 ton pločevink in plastičnih steklenic in 9,12 tone stekla. Poleg tega je še za okoli 193 ton kompostnih odpadkov, 66,77 tone železnih odpadkov, četrt tone plastike, 41,76 tone lepenk, deset ton plastike in 400 ton lesa. "Vsako leto je ista zgodba. Zelenice poskušamo obnoviti, da bi služile prvotnemu namenu - pašnikom," tarna nadzornik "čistilne akcije" Andy Wilcott. "Šele ko pride trava na plan, pridejo novi odpadki, največkrat manjši kosi papirja, ki jih poteptajo obiskovalci," še razlaga Wilcott.