Ljubezen, droge in rokenrol v moderni izvedbi. Morda pa se od Woodstocka le ni toliko spremenilo ... Foto: EPA
Ljubezen, droge in rokenrol v moderni izvedbi. Morda pa se od Woodstocka le ni toliko spremenilo ... Foto: EPA
Na Rock Werchterju bodo nastopili tako rekoč vsi, ki so letos najmočneje razsvetljevali glasbeno nebo: med drugimi tudi Kings of Leon in Oasis. Foto: MMC RTV SLO
Impresivni 'line-up' avstrijskega Nova Rock. Foto: MMC RTV SLO
Blato - stalni spremljevalec festivala Glastonbury. Foto: EPA
Rock am Ring je vsako leto eden izmed vrhuncev festivalskega poletja. Foto: MMC RTV SLO
Pripravljeni bodite na vročino, gnečo in umazanijo. In seveda - odlično glasbo. Foto: EPA

Od panonskih ravnic avstrijsko-madžarske meje do kultnih blatnih prizorišč britanskega Glastonburyja, najpomembnejšim glasbenim festivalom po Evropi je skupno eno: glasen, trendovski in neobrzdan rock v svoji najbolj megalomanski izvedbi.



Preverili smo torej koga, kdaj in za koliko ponuja nekaj izmed najbolj obleganih in opevanih festivalov.

Nova Rock, Avstrija
Največji avstrijski rock festival Nova Rock, ki poteka na ravnici ob Nickelsdorfu na meji z Madžarsko, bo letos potekal med 19. in 21. junijem, cena tridnevne vstopnice (vključno s kampingom) pa je 109 evrov.

Letošnji Nova Rock bo ob 5. obletnici obstoja ponudil z naslednjimi vrhunci, ki se glede na "trdoto" rocka razporedijo po modrem in rdečem odru: Metallica, Chris Cornell, Die Toten Hosen, Faith No More, Black Stone Cherry, Disturbed, Gogol Bordello, Guano Apes, In Extremo, Kaiser Chiefs, Limp Bizkit, Nine Inch Nails, Placebo, Sevendust, Slipknot, he Gaslight Anthem, The Living End, Staind in drugi.

Rock am Ring, Nemčija
Med rock festivali je nemški Rock am Ring/Rock im Park gigant. Največji, najglasnejši, skratka, obvezen. Gre za dva simultana festivala, pri čemer Rock am Ring poteka v Nürburgringu, Rock im Park pa v Nürnbergu. Izvajalci prvi dan nastopijo na Nürburgringu, nato pa se le preselijo v Nürnberg. Lani sta bila oba festivala prvič razprodana več mesecev vnaprej, skupno pa ju je obiskalo 150.000 ljudi.

Letos bo tridnevni dogodek potekal med 5. in 7. junijem, desni žep pa vam bo spraznil za 135 evrov. Med drugim bodo občinstvo ogrevali: KoЯn, Limp Bizkit, Marilyn Manson, The Killers, Placebo, Slipknot, Billy Talent, Mando Diao, Peter Bjorn and John, Polarkreis 18, Kilians, The Kooks, The Subways, Bloc Party, Flogging Molly, Juliette Lewis, The Gaslight Anthem in The Prodigy.

Rock Werchter, Belgija
Edini, ki bo letos prekosil Rock am Ring, bo belgijski Rock Werchter.

Ob 35-letnici obstoja festivala, ki v zadnjih letih kot za stavo pobira nagrade za najboljši festival na svetu, se bodo v štirih dnevih med drugim zvrstili: Coldplay, The Killers, Placebo, Metallica, Kings of Leon, Limp Bizkit, Oasis, Bloc Party, Franz Ferdinand, Dave Matthews Band, Amy McDonald, Nick Cave and The Bad Seeds, The Prodigy, Katy Perry, Jason Mraz, Nine Inch Nails, Kaiser Chiefs, Lily Allen, The Mars Volta, Flaming Lips, Röyksopp in Lady Gaga.

Rezervirajte si datume: 2.-5. julij. Štirje dnevi Rock Werchterja vas bodo olajšali za 169 evrov, a pohitite, saj je četrtek že razprodan.

Roskilde, Danska in Vip In, Hrvaška
Med 28. junijem in 5. julijem (cena: 1.785 danskih kron) bo na Danskem že tradicionalno potekal sloviti Roskilde Festival, eden izmed 4 največjih evropskih festivalov. Letos se tam lahko med drugimi pričakujete Coldplay, Slipknote, Madness, Oasis, The Mars Volta, Nine Inch Nailsov, Lily Allen, Friendly Fires, Lil Wayna in Röyksoppa.

Če sta Belgija in Danska za vas predaleč, je morda vredno skočiti k sosedom Hrvatom v Zagreb, kjer bo 24. in 25. junija potekal Vip In festival. Za 400 kun boste med drugim dobili Lily Allen, ANTHRAX, NERD, Mobyja, Kraftwerk in Franz Ferdinande.

Glastonbury, VB
Če prisegate na rock, je težko, da še ne bi slišali za angleški festival Glastonbury. Gre za petdnevno hedonistično fešto, ki ponuja vse od vrhunskih rockerjev do plesa, komedije, gledališča, cirkusa in kabareta. Lani je na 80 odrih nastopilo več kot 700 izvajalcev, ki so navduševali 180.000-glavo občinstvo.

Ni čudnega, da za letos sploh še niso oznanili vseh nastopajočih, pa so vstopnice že pošle. Med 24. in 28. junijem bodo srečneži, ki jim je uspelo dobiti vstopnice, med drugim videli Blur, Brucea Springsteena, Neila Younga in Franz Ferdinande.
Sziget, Madžarska in Exit, Srbija
Tudi med Slovenci je že leta najbolj priljubljena rockdestinacija Sziget na Madžarskem. Avgusta se na tem otoku sredi Donave v tednu dni zvrsti okoli tisoč (!) nastopajočih - za letos imena še niso znana, ugiba pa se, da bi lahko med drugim nastopili Amy Winehouse, Razorlight in MGMT. Cena? 150 evrov. Datum? 12.-17. avgust.

Še ena izmed bolj priljubljenih destinacij je srbski Exit - letos bodo med 9. in 12. julijem v Novem Sadu med drugim nastopili Arctic Monkeys, Moby in Madness. Za 4 dni boste v predprodaji odšteli 5.990 dinarjev (60 evrov).

Seveda pa vam še vedno ostaja tudi Rock Otočec, edini slovenski rockfestival v pravem pomenu besede, ki bo letos potekal med 26. in 28. junijem. Tujih zvezdnikov si sicer ne moremo obetati, a če ne drugega, bo za blato poskrbljeno.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si