Rok je igral na valeti pevke Barbare Ogrinc, kjer sta se spoznala, in nastal je duo Roka Žlindre. Ker pa je bila njegova želja imeti ansambel, je poiskal še dva člana, in nastal je Ansambel Roka Žlindre. Foto: EPA
Rok je igral na valeti pevke Barbare Ogrinc, kjer sta se spoznala, in nastal je duo Roka Žlindre. Ker pa je bila njegova želja imeti ansambel, je poiskal še dva člana, in nastal je Ansambel Roka Žlindre. Foto: EPA

Nisem imel favorita, sem pa vesel, da je zmagala Tinkara, saj je že lep čas prisotna na sceni in dobro dela.

Žlindra o Emi
Polka Zate napoveduje tudi nov album zasedbe, ki so ga ustvarjali kar tri leta. Nanj bodo uvrstili tudi uspešnice, kot so Lupčka mi je dala mala, Spomin na očeta, Zanalašč in Honey Bunny. Foto: Matjash Fartek

Rok je s svojo skupino Ansambel Roka Žlindre in zasedbo Kalamari leta 2010 postal zmagovalec Eme in Slovenijo predstavljal v Oslu, kjer je sicer slavila nemška predstavnica Lena s skladbo Satellite.

Čeprav so se takrat pojavile številne kritike pesmi Narodnozabavni rock, ki (kot pove naslov sam) združuje narodno-zabavno in rockovsko glasbo, Žlindra pravi, da ne bi ničesar spremenili, saj je bila Ema in Evrovizija pozitivna izkušnja, s katero so postali bolj prepoznavni na glasbeni sceni.

Po nastopu so se vrnili na stare tirnice in nadaljevali ustvarjanje narodno-zabavne glasbe, za kakšno skladbo druge zvrsti pa se do zdaj še niso odločili. Pred kratkim so tako predstavili polko Zate, ki je nastala povsem po naključju. "Pevka Barbara me je za neko stvar vprašala: 'Imaš to zame?' in jaz sem jim v šali odgovoril: 'Vse, kar imam, je zate.' Tako sva prišla na idejo, da bi naredili pesem na to temo z ljubezensko tematiko. Potem pa je Igor Pirkovič vse skupaj spravil v rime, za glasbo in aranžma je poskrbel ansambel in nastala je nova skladba," je razložil Rok.

Spodaj si lahko preberete kratek pogovor z Rokom, v katerem je spregovoril o letošnji zmagovalki Eme Tinkari Kovač in prihodnosti narodno-zabavne glasbe.

Ste letos spremljali Emo? Kdo je bil vaš favorit in kaj menite o zmagovalni skladbi?
Če imam le čas, vedno spremljam Emo, in letos sem jo. Nisem imel favorita, sem pa vesel, da je zmagala Tinkara, saj je že lep čas prisotna na sceni in dobro dela. O sami skladbi težko rečem kaj več. Bomo videli, kako se bo odrezala na Evrosongu.

Kaj bi svetovali Tinkari glede nastopa na Evrosongu?
Svetoval bi ji, naj se prepusti in uživa v toku dogajanj ter se dobro pripravi na nastop. Želim ji, da ji ta čim bolje uspe.

Kaj ste vi kot skupina pridobili z nastopom na Emi in Evrosongu?
Mi smo z nastopom pridobili veliko. Postali smo bolj prepoznavni in s tem dobili tudi večje nastope. Kljub temu pa še vedno radi nastopamo tudi na rojstnih dnevih in porokah, s katerimi smo začeli svojo glasbeno pot.

Bi ponovili to izkušnjo?
Če bi bili še enkrat v tistem času, bi se gotovo odločili enako. Vesel sem, ker smo s temi nastopi približali narodno-zabavno glasbo ljudem, ki je sicer niso poznali.

Kaj pa menite o združevanju narodno-zabavne glasbe z drugimi zvrstmi?
Narodno-zabavna glasba ne potrebuje združevanja z drugimi glasbenimi zvrstmi, ker se sama dobro ''prodaja''. Seveda pa ni nič narobe, tudi če se združi.

Ste morda Emi razmišljali, da bi posneli kakšno skladbo v drugi zvrsti?
Mi na svojih nastopih vedno igramo tudi druge zvrsti, na primer pop, rock in pesmi jugoslovanskih glasbenikov, vendar o tem, da bi sami posneli kakšno popskladbo, nismo razmišljali.

Se vam zdi, da ima narodno-zabavna glasba perspektivo? Kako je sprejeta med mladimi?
Glede na to, koliko mladih posluša narodno-zabavno glasbo, mislim, da ne bo izumrla, prej, da se bo okrepila. Zakaj imajo nekateri tak prezir do nje, mi ni in mi ne bo jasno. Jaz tudi ne poslušam vseh glasbenih zvrsti, ampak jih tudi ne preziram in ne podcenjujem. Slovenska narodno-zabavna glasba bo živela, ker so jo tudi mladi sprejeli, in prav je tako, saj je vendar nekaj našega, na kar bi lahko bili ponosni.

Spodaj lahko prisluhnete nekaterim skladbam Ansambla Roka Žlindre.

Nisem imel favorita, sem pa vesel, da je zmagala Tinkara, saj je že lep čas prisotna na sceni in dobro dela.

Žlindra o Emi