Dee Snyder Trump. Foto: Reuters
Dee Snyder Trump. Foto: Reuters

"Ličil iz obdobja Twisted Sister nisem nosil že dolgo. Čas je, da jih znova začnem," je na Twitterju sporočil 68-letni Dee Snider, ki je bil s skupino Twisted Sister na rokovski sceni že v osemdesetih z ekscentričnim in ženstvenim videzom trn v peti takratne konservativne stranke. Revoluciji glasbe, ki je na sceni poleg zasedbe Twisted Sister zasidrala še legendarne zasedbe, kot sta Mötley Crüe in Kiss, so med predsedovanjem Ronalda Reagana nasprotovale predvsem žene vidnih politikov.

Takrat jih je vodila Tipper Gore, žena poznejšega predsedniškega kandidata in podpredsednika ZDA Ala Gora. Vojna med zaskrbljenimi materami (PMRC – Parents Music Resource Center) in največjimi zvezdami takratne glasbe je prišla tako daleč, da so člani PMRC-ja zahtevali cenzuro eksplicitnih besedil v skladbah ali vsaj omejevanje dostopnosti glasbe otrokom kar prek ameriškega senata.

Boj v senatu zaman?

V 21. stoletju v ZDA še vedno preganjajo umetnost, ki ni po volji politike, le da so tokrat na udaru kralji in kraljice preobleke (Drag Queens). To so običajno moški, ki se za nastop preoblečejo v čezmerno naličene ženske. A zakonodaja, ki so jo podprli v tridesetih ameriških zveznih državah, namerava prepovedati vsakršne nastope, ki vključujejo kralje in kraljice preobleke.

Kralji in kraljice preobleke so ogroženi v 30 zveznih državah. Foto: EPA
Kralji in kraljice preobleke so ogroženi v 30 zveznih državah. Foto: EPA

Kritiki predloga svarijo, da bo zakonodaja preprečila svobodno izražanje umetnikov, še bolj marginalizirala spolne manjšine in ne nazadnje vzela delo številnim umetnikom in umetnicam. Snider je prepričan, da politika – podobno kot v osemdesetih – skuša utišati umetnike in dodaja: "Prepričan sem, da se večina Američanov ne strinja z zakonodajo, ki nam jo vsiljujejo politiki." Povedal je še, da je prišel čas, ko se mora ljudstvo upreti nesmiselnim zakonom. "Borite se, pritiskajte in prevzemite nadzor," je na Twitterju sklenil pevec.