Najstarejša skladba na njegovem prvencu je iz leta 1963. Zadnja pa je nastala pred dvema mesecema. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Najstarejša skladba na njegovem prvencu je iz leta 1963. Zadnja pa je nastala pred dvema mesecema. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marko Vozelj in Rudi Bučar
Občinstvo Slovenske popevke je za svojega zmagovalca izbralo Marka Vozlja s pesmijo Tukaj si, strokovna žirija pa Rudija Bučarja s pesmijo Naj traja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Meni so bile priredbe na letošnji Popevki všeč, tudi melodije, besedila pa ... Jaz sem mogoče malo preveč kritičen. Včasih so besedila pisali pesniki, tudi za Slovensko popevko. Konec koncev so bila na Slovenski popevki besedila Cirila Zlobca, da ne govorim o Menartu in Franu Milčinskem - Ježku," je za MMC razmišljal Leskovar. Ob tem pa je poudaril: "Čeprav pri tako majhnem narodu, kot smo mi, bi morali malo bolj paziti na jezik. Zgleda, da so časi, ko besedilo ni tako pomembno."

Pevec ni želel posebno komentirati letošnjih zmagovalnih skladb, sploh pa ne glasovanja ljudstva. "Mislim, da občinstvo ni pravi sodnik za to. Primer je Evrovizija, ko je letos nafta kupila zmago," je bil kritičen Leskovar.

Leskovar trdi, da glasba, tako kot vse druge stvari, izgublja vednote. "Ni več pravih vrednot. Svet - pa nisem noben pesimist - gre vedno nižje. Verjetno nas bo po svetu vodilo nekaj ljudi, ki so nakradli svoj denar," je prepričan Leskovar.

Njegova glasba dobila obliko dveh zgoščenk
Sicer pa je prav na dan letošnje Slovenske popevke več kot 300 popevk in šansonov, ki jih je v zakladnico slovenske glasbene produkcije prispeval Leskovar, dobilo svoj poklon v skrajšani izdaji.

Izšel je namreč njegov prvenec - dvojni album Za vekomaj, na katerega je moral pevec čakati skoraj pol leta. Ne njem je 31 prenovljenih skladb. "Jaz sem 50 let čakal in prosil, da to dobim. To ni priznanje. Priznanje bi moralo priti že pred 50 leti, ko sem na Slovenski popevki pel prvonagrajeno. Ko sem bil razglašen za najboljšega pevca v Sloveniji, ko sem pel cel kup prvonagrajenih na vseh slovenskih festivalih," je izid plošče pokomentiral za MMC in dodal: "To je zdaj nekaj, da lahko mlajšim rodovom pokažem, kako smo včasih peli in kako so bila besedila in priredbe nekoč dobre."