Foto: EPA
Foto: EPA

Rita Lee Jones de Carvalho se je rodila 31. decembra 1947 v Sao Paulu zobozdravniku ameriškega rodu in brazilski pianistki italijanskega rodu.

Z več kot 20 posnetimi albumi in 55 milijoni prodanih plošč se njene pesmi dotikajo vprašanj, povezanih s feminizmom in spolnostjo v obdobju, ko so bila ta vprašanja tabu.

Lee je zaslovela v šestdesetih letih 20. stoletja s skupino Os Mutantes, ki sta jo ustanovila Arnaldo Baptista in Sergio Dias. Skupina je nastopala z legendami brazilske popglasbe, kot sta Gilberto Gil in Caetano Veloso.

Lee, ki jo je Baptista, s katerim je bila poročena, zaradi domnevnih umetniških razlik izgnal iz skupine Os Mutantes, je v sedemdesetih nato nastopala s skupino Tutti Frutti.

Ta skupina je proti koncu desetletja razpadla, zaradi česar je Rita začela samostojno kariero, pogosto pa je nastopala s svojim možem Robertom de Carvalhom, s katerim je imela tri otroke.

Rita Lee je osrednje ime v brazilskem umetniškem gibanju tropicalia, ki je kljubovalo vojaški diktaturi, njeno delo pa je bilo takrat pogosto cenzurirano, še poroča Reuters.

Ritina smrt je povzročila množico poklonov umetnikov, politikov in slavnih osebnosti. Predsednik Brazilije Luiz Inacio Lula da Silva jo je označil za "umetnico pred svojim časom" in "eno največjih in najbriljantnejših imen brazilske glasbe."