Bila je ena prvih jugoslovanskih najstniških zvezd. Foto: Youtube
Bila je ena prvih jugoslovanskih najstniških zvezd. Foto: Youtube

Leta 1942 rojena Zdenka Vučković je bila prva najstniška zvezdnica v tedanji Jugoslaviji, je ob poročanju o smrti glasbenici poudaril hrvaški časnik Jutarnji list. Celotno njeno kariero je nato zaznamovala ravno ta zmagovalna pesem prvega opatijskega festivala, ki jo mnogi poznajo tudi pod naslovom Tata, kupi mi auto. Kljub temu je nanizala še kar nekaj uspešnic. S pesmijo Zagreb, Zagreb (Vraćam se Zagrebe tebi), ki danes velja za neuradno himno hrvaškega glavnega mesta, je zmagala na zagrebškem festivalu leta 1963.

V 60. letih preteklega stoletja je bila ena najbolj produktivnih pevk zagrebške založbe Jugoton. Njene plošče so bile prodane v več kot 50.000 izvodih. Znana je bila po izvedbah italijanskih in ameriških uspešnic glasbenikov, kot so Adriano Celentano, Cliff Richards, Paul Anka in drugi. Nastopila je tudi na prestižnem italijanskem festivalu Sanremo.

Med drugim je prepevala uspešnico Colinda kanadske folk- in countrypevke Lucille Starr, ki je vnovično slavo doživela med mandatom nekdanje hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Ta je v enem od intervjujev povedala, da je ime dobila ravno zaradi nekoč zelo priljubljene pesmi. Med avtorskimi pesmimi Zdenke Vučković so izstopale balade. Sodelovala je z glasbenimi skupinami, kot sta Crveni koralji in Indexi, mnogi se spominjajo tudi njenih duetov z Arsenom Dedićem. Od festivalskih odrov se je poslovila leta 1989 v Zagrebu s pesmijo z Odrasla je djevojčica mala.