Bojana samozavestno meri na zmago. Foto: Youtube
Bojana samozavestno meri na zmago. Foto: Youtube

Slovenci bomo letošnjega predstavnika na Pesmi Evrovizije dobili 28. februarja, vse več držav pa je svoj izbor že imelo. Srbi so se odločili, da bodo za glasovanje uporabili enak sistem, kot je v veljavi na Evroviziji, torej je polovico glasov prispevala strokovna komisija, ki so jo sestavljali skladatelj Ivan Ilić, poppevka Nevena Božović in producent Goran Stankov, drugo polovico pa glas ljudstva. Glasbeniki so pesmi prvič izvedli pred občinstvom v studiu.

Zmagala je 29-letna Bojana Stamenov, za njo sta se uvrstila Aleksa Jelić in Danica Krstić. Zanimivo je, da je bil avtor vseh treh tekmovalnih skladb isti - Vladimir Graić, ki se je leta 2007 podpisal tudi pod balado Molitva, s katero je Marija Šerifović pometla s tekmeci in Evrovizijo pripeljala v Srbijo. Graić je bil tudi avtor pesmi Verjamem, s katero se je čez nekaj let v Bakuju predstavila Korošica Eva Boto in pristala pri repu uvrščenih.

Da Srbi niso želeli ničesar prepustiti naključju, kaže še en podatek - medtem ko je Graić za vse tri pesmi napisal glasbo, je za besedila vseh treh skladb poskrbela Leontina Vukomanović, ki je "zakrivila" tudi besedilo za uspešnico Željka Joksimovića Lane moje iz leta 2004.

"Moja zmaga bo velika koz jaz!"
Impozantna Bojana po zmagi ni skrivala navdušenja: "Ne bom delala nikakršnih neumnosti ali nosila bleščečega nakita, da bi bila na Dunaju v središču pozornosti. Bom to, kar sem, srbska Aretha Franklin." Dejala je, da je bil njen prvi odziv na skladbo, ki ji jo je poslal Graić, takšen: "Pesem je velika kot jaz!" Po zmagi je dejala: "Vedno sem si želela Srbijo predstavljati na Evroviziji in sanje so se mi izpolnile. Ves svet bo moj, ko odidem na Dunaj. Dala bom vse od sebe, da Evrovizijo pripeljem nazaj v Srbijo. Moja zmaga bo velika kot jaz," je dejala v smehu.

Bojana ne bo tekmica Slovenije, saj je bila Srbija izžrebana za nastop v prvem polfinalu, pevka pa bo tudi prelomila srbsko tradicijo, saj bo tokrat pela v angleškem jeziku: "Enako dobro pojem v srbščini in angleščini. Ampak naredimo precedens in se tokrat predstavimo v angleščini," je dejala in dodala, da se še vedno razjoče, ko si ogleda nastop Šerifovićeve. "Prava pot do zmage sta iskrenost in dobro petje. To sta dokazali tako Marija, ki na odru ni imela nikakršne opreme, in Conchita Wurst, ki je le stala in pela. Po njiju se želim zgledovati. Lahko bi imela tudi koreografijo, a v tem primeru bi moral peti kdo drug," je dodala šaljivo.