Jay-Z je eden redkih, ki je pokazal, s kom drži: kot gost presenečenja je nastopil na koncertu Kanya Westa. Foto: Reuters
Jay-Z je eden redkih, ki je pokazal, s kom drži: kot gost presenečenja je nastopil na koncertu Kanya Westa. Foto: Reuters

V zadnjem tednu so vsi - s 50 Centom na čelu - imeli svoje teorije o spopadu titanov hip hopa. V petek je 50 Cent poklical na radijsko postajo Hot 97 in razkril svojo teorijo zarote: Westovo založbo Def Jam je obtožil umazanih prijemov, na primer tega, da so sami pokupili velik kup Kanyevega novega albuma Graduation.

Zarečeni kruh
50 Centu pri vsem skupaj verjetno ne gre samo za to, kdo bo zaslužil večji kup denarja, ampak se boji, da bo moral držati svojo besedo: pred 11. septembrom, ko sta istočasno izšla njegov in Westov album, je napovedal, da se bo umaknil iz glasbenega sveta, če bo v prvem tednu prodal manj izvodov plošče kot njegov tekmec. Zdaj je svojo izjavo že malo popravil: grozi, da bo, če ga v prvem tednu premaga Kanye, napovedal vojno: vsakič, ko bo nov album izdal kateri od varovancev Def Jama ( Jay-Z, Young Jeezy ali Ludacris), ga bo izdal tudi sam.


Ostali hiphoperji se diplomatsko držijo ob strani
Niti "velike živine" hip hopa si ne upajo napovedati izida: Timbaland je ocenil, da bo vsak prodal približno pol milijona albumov, Nas prav tako stavi na izenačenje, Jermaine Dupri pa diplomatsko izjavlja, da bi morali ljudje kupiti oba albuma, Graduation in Curtis, češ da sta med seboj pravzaprav zelo različna. Vsi pa se strinjajo, da taka "afera", pa čeprav umetno ustvarjena, lahko samo koristi hip hop industriji.