Tempo skladbe je 103 udarci na minuto, kar ustreza Laikinemu srčnemu utripu, ki so ga nekaj ur pred njeno smrtjo izmerili senzorji na njenem telesu. Foto: Hangarpress
Tempo skladbe je 103 udarci na minuto, kar ustreza Laikinemu srčnemu utripu, ki so ga nekaj ur pred njeno smrtjo izmerili senzorji na njenem telesu. Foto: Hangarpress
The Stroj
Avtorja skladbe sta Primož Oberžan in Jure Golobič.. Foto: Hangarpress

3. novembra 1957 so v tedanji Sovjetski zvezi v Zemljino orbito lansirali Sputnik 2, prvo vesoljsko plovilo z živim bitjem na krovu. Psička Laika, ki je kot prva vesoljska potnica umrla le nekaj ur po izstrelitvi, se je s tem poletom zapisala v zgodovino.

Natanko 52 let po izstrelitvi The Stroj na radijske valove pošilja singel Laika, kozmično himno, posvečeno potepuški psički iz moskovskih ulic, ki je svoje življenje končala v tišini vesolja kot predhodnica kozmonavtov. Obenem skladba govori o minljivosti, o minljivosti prav vsake zmage ali poraza, in sili k razmisleku o človeštvu, večnosti in posledicah naših dejanj.

Single Laika je prva posneta skladba zasedbe The Stroj v novi zasedbi, hrumenje strojev in bobnenje tolkal pa se je v kozmični tišini tokrat umaknilo eteričnemu ženskemu vokalu, sikanju električne napeljave v vesoljskem modulu ter odmevu Laikinega cvileža iz brezna časa.

Prva vesoljska potnica in žrtev obenem
"Skladba Laika je bila prva, ki smo se je lotili s prenovljeno postavo, končni studijski izdelek pa lepo odraža naše nove glasbene koordinate. Večino zvočnega materiala za Laiko sem posnel med letošnjim bivanjem v Berlinu in Moskvi, kjer je nastala tudi osnovna zamisel skladbe, navdihnjena z zgodbo o potepuški psički, ki je v tekmi za tehnološki prestiž in ideološko nadvlado med hladno vojno postala prva vesoljska potnica in žrtev obenem," je povedal ustanovni član in vodja zasedbe The Stroj, Primož Oberžan. Zvočni material je uglasbil Jure Golobič, Eva Breznikar pa je z besedilom skladbi dodala še močno sporočilno dimenzijo. Tempo skladbe, 103 udarci na minuto, ustreza Laikinemu srčnemu utripu, ki so ga nekaj ur pred njeno smrtjo izmerili senzorji na njenem telesu. "Verjamem, da bomo z Laiko našo glasbo približali tudi tistim, ki so nas kot tolkalce doslej poslušali bolj od daleč," je še dodal Oberžan.

The Stroj bo z novim repertoarjem 5. 11. nastopil v mariborskem ŠTUK-u, 11. 12. pa si jih boste lahko ogledali v ljubljanskem Kinu Šiška, kjer se bodo predstavili na ekskluzivnem nastopu s projektom Kymatikon.