Na festivalu Isle of Wight bodo Strokesi nastopili 12. junija 2010. Morda pa pridejo še kam drugam ... Foto:
Na festivalu Isle of Wight bodo Strokesi nastopili 12. junija 2010. Morda pa pridejo še kam drugam ... Foto:

Vodja skupine Julian Casablancas je povedal, da naj bi se zasedba spet zbrala januarja, po petih mesecih priprav na snemanje četrtega albuma skupine, prvega po First Impressions of Earth iz leta 2006.

Po soloprojektih bolj sproščeni
Casablancas pravi, da je sicer vprašljivo, koliko uporabnega materiala že obstaja, a da je sodelovanje znotraj skupine zdaj enostavnejše zaradi različnih soloprojektov, ki so se jim v zadnjem času posvetili člani.

"Ko se dobimo in se pogovarjamo o glasbi in jo igramo, je vse lahkotnejše in udobnejše. Vsi smo bolj sproščeni in samozavestnejši in bolj zaupamo drug drugemu," je povedal in dodal, da se mu zdi novi album že "malo nujen", a noče ničesar predvidevati, saj se je doslej pri predvidevanjih še vedno zmotil.

Casablancas je sicer pred kratkim izdal svoj soloprvenec Phrazes for the Young, ki ga trenutno predstavlja na kratki turneji z desetčlansko zasedbo. Za Billboard.com je povedal, da so bile nekatere pesmi z albuma najprej mišljene za izvedbo Strokesov, a jih je raje, kot da bi jih vsiljeval nezainteresiranim članom skupine, posnel kar sam, saj noče, da bi izvajal nekakšen nadzor nad skupino, ampak da bi vse temeljilo bolj na sodelovanju.

Za zdaj dodatnih nastopi Strokesov še niso potrdili, a zelo verjetno je, da bodo naslednje leto nastopili na več festivalih v Evropi in Severni Ameriki.

Posneli najboljši album desetletja?
The Strokes so nastali leta 1998 v New Yorku in zasloveli v začetku novega tisočletja kot zastavonoše oživitve "garažnega rocka". Poleg Casablancasa skupino sestavljajo še Nick Valensi in Albert Hammond jr. na kitarah, Nikolai Fraiture na basu in Fabrizio Moretti na bobnih.

Pred kratkim je revije NME njihov prvenec This Is It (2001) razglasila za najboljši album desetletja.

Spodaj poslušajte pesem 11th Dimension s Casablancasovega prvenca, prilagamo pa še pesem Strokesov Hard To Explain.