TBF so na glasbenem prizorišču že od leta 1990. V svoji karieri so osvojili številne nagrade in priznanja, kar pa jih ni uspavalo pri njihovem delu. Foto: MMC RTV SLO
TBF so na glasbenem prizorišču že od leta 1990. V svoji karieri so osvojili številne nagrade in priznanja, kar pa jih ni uspavalo pri njihovem delu. Foto: MMC RTV SLO
TBF
TBF je skupina, ki je 'zakrivila' uspešnice, kot so Smak svita, Fantastična, Lud za njom, Guzice i sise ... Foto: Saša Burić
TBF
TBF nadaljujejo svoj koncertni pohod. Foto: MMC RTV SLO
TBF
Člani skupine poudarjajo, da so več kot le trije MC-ji. Foto: MMC RTV SLO
TBF
TBF že nekaj let veljajo za najpopularnejši in najizvirnejši hrvaški bend. Foto: Goran Berović

Dalmatinska ležernost. Lahkotnost in smisel za humor. Urbana besedila. Cinizem in splitska aroganca. Vse to so hrvaški alternativci TBF (The Beat Fleet), ki v glasbo že od leta 1990 prenašajo težave in tegobe vsakdanjika. "Težko je zaokrožiti vse naše skladbe v eter, zato sem prepričan, da so večino naših skladb polnih z družbeno tematiko ljudje slišali, ampak če jih bo to radikalno spremenilo, pa bomo videli. Morda," meni vokalist Mladen Badovinac.

Šesterica, ki jo sestavljajo karizmatični Badovinac, Saša Antić (besedilopisec, vokal, harmonika), Luka Barbić (vokal, klaviature, klarinet, ustna harmonika), Ognjen Pavlović (bas kitara in klaviature), Nikša Mandalinić (kitare, klaviature) in najnovejši član Janko Novoselić (bobni, tolkala), nadaljujejo svojo zgodbo z novim albumom.
Sredi njihove nove koncertne turneje smo se pogovarjali z Badovinacem in Barbićem.


Turneja poteka zelo dobro, kar potrjujejo tudi reportaže z vaših koncertov, komentarji po raznih forumih. Prav tako nizate uspešnico za uspešnico. Bi lahko šlo še bolje?
Mladen: Lahko ...
Luka: ... (smeh) vedno bi lahko šlo še bolje.

Kako?
Mladen: Tako, da bi igrali v več državah, v več mestih, pred večjim občinstvom ... Ampak za enkrat smo zelo zadovoljni, kako poteka.

Zunaj je vaš nov album, ki ga je občinstvo lepo sprejelo - dokaz za to so npr. tudi ogledi na YouTubu - kako se je snemanje Pistachio Metallica razlikovalo od preostalih? Kaj ste naredili drugače?
Mladen: To je prvič, da smo ga producirali sami. Zamenjali smo tudi studio, saj smo snemali v novomeškem studiu RSL. Želeli smo izvleči čim bolj naraven zvok skupine, kar nam je tudi uspelo narediti. Drugače pa je po atmosferi in energiji tipični TBF-ov album. Edina sprememba je ta, da je malo več poudarka na insturmentalu. Sam album pa zaživi šele kot celota. Sicer so mi vse skladbe na njem všeč, ampak ga najraje poslušam v enem kosu - kot celoto.

Ste s tem albumom končno dokazali vsem, da niste le skupina s tremi MC-ji?
Mladen: (Smeh) odvisno od človeka do človeka. Če jim je mar do nas, bodo razumeli, da delujemo kot celota šestih ljudi, če pa nas poslušajo površno, pa bodo vedno videli le tri MC-je. Ne ukvarjamo se več s tem.

Kdo se je spomnil imena za album? Ime je precej neobičajno.
Luka :
Dobil je po barvi Nikšine kitare, ki je strašljivo grde barve. Toda to nima nobene povezave z zgodbo albuma. Preprosto smo se spomnili te barve, ki jo imamo za najbolj grdo na svetu, in ostalo je ime Pistachio Metallic.
Mladen: O samem naslovu sploh nismo razmišljali do zadnjega. Ko je bila ura pet do dvanajstih in se je bilo treba nekaj izmisliti, smo čakali na eno idejo, da bo padla z neba. Namreč nam je bilo vseeno za ime, veliko bolj pomembno se nam je zdelo, da smo snemali pesem za pesmijo in predvsem, ali nam je všeč ali ne. Potem pa smo se enkrat smejali glede grde kitare, ki jo ima kitarist. Ta je namreč neke pistacijsko zelene barve in pravzaprav nam je bila všeč kombinacija besed Pistachio Metallic. Sicer pa nas vsi sprašujejo, kakšno je ozadje za tem naslovom. V resnici pa ga ni (smeh).

Znani ste, da se v besedilih vaših skladb dotaknete tudi aktualnih družbenih razmer. Ampak, ali mislite, da jih slišijo pravi ljudje?
Mladen:
Težko je zaokrožiti vse naše skladbe v eter, zato sem prepričan, da so večino naših skladb polnih z družbeno tematiko ljudje slišali, ampak, ali jih bo to radikalno spremenilo, pa bomo videli. Morda.

V vaših vitrinah so številne nagrade. Kako gledate na njih?
Luka:
Super jih je prejeti, saj so nagrade za naše delo in trud.

Kaj pa vam pomenijo?
Mladen:
Velikokrat sem že rekel, da je pri teh nagradah težava, da si postavljen v neki televizijski šov, in na koncu to izpade kot nekakšno športno tekmovanje, v katerem ljudje navijajo za svoje najljubše izvajalce. Glasba pa ni tekmovanje. In nagrade ne vplivajo na naše ustvarjanje.

Kakšno pa je vaše mnenje glede tistih, ki ustvarjajo samo, da dobijo nagrade?
Mladen:
Vedno me fascina, da sploh obstajajo takšni. V bistvu mi je to žalostno, ali počnejo to samo zaradi nagrad. Potem je to zavržen čas. A življenje je kratko.

Tako Slovenija kot Hrvaška se v teh tednih spopadajo s predvolilno mrzlico. TBF ste v preteklosti aktivneje sodelovali v predvolilnih kampanjah - ko ste nastopali za nekatere stranke.
Mladen:
To je bilo redko. Nam je bilo najbolj pomembno, da ne delamo tega zaradi denarja, ampak nam je bilo v prvi vrsti pomembno, da se je program kandidata skladal z našim razmišljanjem. Pogosto pa je šlo za izbiro najmanjšega zla.

Koliko pa lahko vpliva glasbenik v teh kampanjah?
Mladen:
Glasbenik lahko odpre neka vprašanja. Odgovori pa niso odvisni od njega.