Objokana Ashley Judd ob sprejemu dua The Judds v dvorano slavnih countryja. Foto: AP
Objokana Ashley Judd ob sprejemu dua The Judds v dvorano slavnih countryja. Foto: AP

Ashley Judd ni mogla zadrževati solz na odru, medtem ko je Winona, njena tri leta starejša sestra, skušala vnesti malce grenkega humorja v svoj govor.

54-letna igralka je na Instagramu po slovesnosti objavila serijo fotografij in videoposnetkov, s katerimi se je poklonila slavni mami, ob tem pa se je tudi zahvalila vsem za izraze sožalja.

"Brez besed," je začela svoj čustveni zapis, ob katerem je objavila tako otroške fotografije sebe s sestro in mamo kot tudi fotografije s podelitve.

"Hvala za vsako vašo misel, molitev, sporočilo, e-sporočilo, objavo. Mi vsi smo sami in del skupnosti, zlomljeni in objeti, zaščiteni pred ničimer in nepopustljivi do vsega. To je začetek stare zgodbe, življenje in smrt, izguba in življenje. Bodi svobodna, moja prelepa mama. Bodi svobodna."

Med slovesnostjo ob sprejemu legendarnega dua Judd v dvorano slavnih countryja v Nashvillu je Wynonna sprejela to čast v imenu sebe in pokojne mame.

"Kratka bom, saj je moje srce zlomljeno – hkrati pa se počutim tako blagoslovljeno," je dejala 800-glavi množici. "Zelo čudna dinamika je biti tako zlomljen in tako blagoslovljen."

Ashley pa je zbranim sporočila, koliko sta mami pomenili njihovi podpora in ljubezen. "Tako zelo vas je cenila in tako mi je žal, da ni mogla zdržati do danes. Koliko ste jo cenili in spoštovali, ji je res seglo do srca, in prav vaša naklonjenost do nje jo je ohranjala ta zadnja leta pri življenju."

Odkrita glede boja z depresijo

Le dan prej, v soboto, sta Wynnona in Ashley sporočili, da je njuna mama umrla. "Danes sva s sestro izkusili tragedijo. Duševna bolezen nama je vzela najino prelepo mamo. Strti sva. Spopadava se z globoko žalostjo, veva pa, da prav tako, kot sva jo midve ljubili, jo je ljubilo njeno občinstvo."

Wynnona in Naomi Judd. Foto: AP
Wynnona in Naomi Judd. Foto: AP

Naomijin mož Larry Strickland, s katerim je bila pevka poročena 32 let, je ob tem prosil za zasebnost v tem težkem času.

Naomi in Wynnona sta tik pred smrtjo 76-letne Juddove naznanili svojo prvo turnejo po več kot desetletju, naslovljeno Zadnja turneja (The Final Tour). Skoraj povsem razprodana turneja bi se morala začeti 30. septembra v Grand Rapidsu v Michiganu. Kaj bo s turnejo zdaj, se družina še pogovarja.

Naomi Judd nikdar ni skrivala svojih težav z depresijo in da je razmišljala o samomoru, pri čemer se je stanje še poslabšalo po zadnji turneji leta 2012. O svojem boju s hudo depresijo, napadi panike in anksioznostjo je odkrito pisala v svoji knjigi spominov Reka časa: Moj spust v depresijo in kako sem iz nje izšla z upanjem (2016).

"Gre za pripoved o tem, kako sem dosegla dno in se znova dvignila, da sem lahko hvaležna za svoj naslednji vdih, za dar čiste misli, za to, da sem se zbudila iz nočne more in našla radost v vsakem dnevu," je zapisala Judd v svoji knjigi.

Klic v stiski

Če čutite hudo duševno stisko ali imate samomorilne misli, poiščite strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč.

Lahko se obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na:
112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)