Prizor iz videospota za pesem Stay (Faraway, So Close!), ki ga je posnel sloviti nemški režiser Wim Wenders. Foto:
Prizor iz videospota za pesem Stay (Faraway, So Close!), ki ga je posnel sloviti nemški režiser Wim Wenders. Foto:
Achtung Baby
Achtung Baby je postal eden najbolj prodajno in kritiško opevanih albumov skupine, s katerega so prišle uspešnice One, Mysterious Ways, The Fly in Even Better Than the Real Thing.

20 let od padca berlinskega zidu.

Skupina se bo s koncertom vključila tudi v neposredni prenos podelitve MTV-jevih evropskih glasbenih nagrad, ki bo potekala v berlinski dvorani 02 World Arena. Manager skupine Paul McGuinness je dejal, da bo koncert v Berlinu zelo vznemirljiv, saj bo irska skupina nastopila le štiri dni pred zgodovinskim datumom.

Berlinski zid je padel 9. novembra 1989. S tem se je končala skoraj 30-letna nasilna ločitev Vzhoda in Zahoda.

Težavno snemanje Achtung Baby v Berlinu
V Berlinu so U2 posneli del sedmega studijskega albuma Achtung Baby iz leta 1991. S to ploščo so namenoma začrtali novo glasbeno in tematsko smer in v svojo glasbo vpletli elemente alternativnega rocka, elektronike in industriala.

V iskanju navdiha je skupina album začela snemati s producentoma Danielom Lanoisom in Brianom Enom ravno v času "uradne" ponovne združitve Nemcev v eno državo, med nastajanjem plošče pa so v skupini nastala trenja prav zaradi omenjenega premika v glasbeni smeri.

Zato je bilo nastajanje albuma dolgotrajno, notranja trenja pa so se pomirila, potem ko so člani zasedbe v trenutnem navdihu z improvizacijo ustvarili pesem One, njihovo prihodnjo veliko uspešnico. Bolj produktivni so postali po premiku snemanja v Dublin leta 1991.

Prav v Berlinu so U2 posneli videospota za uspešnico One (oglejte si ga tukaj), pa tudi za Stay (Faraway, So Close!) z albuma Zooropa, pod katerega se je podpisal sam Wim Wenders - navdih za spot je bil njegov film Nebo nad Berlinom.