Muse so letos iz 'banda za sladokusce' zrasli v največje festivalske headlinerje in polnilce stadionov. Foto: EPA
Muse so letos iz 'banda za sladokusce' zrasli v največje festivalske headlinerje in polnilce stadionov. Foto: EPA
Delni line-up letošnjega Frequencyja. Foto: Frequency

Muse in Massive Attack sta t. i. headlinerja tridnevnega festivala, ki bo letos potekal med 19. in 21. avgustom v St. Pöltnu, 60 kilometrov zahodno od avstrijske prestolnice.
Med zanimivejšimi (tako imenovanimi "ujami jih, preden postanejo preveliki") velja izpostaviti še LCD Soundsystem, Delphic, Black Rebel Motorcycle Club, White Lies, Hot Chip, Mumford & Sons in The Drums.
FM4 Frequency Festival, skrajšan tudi kar Frequency, se je kot dunajski mestni festival sprva razvil leta 2001 in tradicionalno poteka avgusta v bližini Salzburga. Lani se je iz hladnih in deževnih Alp preselil na novo lokacijo, glasbena usmerjenost ostaja nespremenjena - med nastopajočimi so namreč vsako leto najbolj vroča imena mainstream alternative, indieja in rocka.
Od elektropopa do nemškega metala
Poleg že omenjenih izvajalcev bodo na treh odrih nastopili še za germanske odre neizbežni Die Toten Hosen, kanadski punkrockerji Billy Talent, frontman skupine System of a Down Serj Tankian, Jan Delay, 30 Seconds to Mars (skok v glasbene vode ameriškega igralca Jareda Leta), veterani NOFX in La Roux, ki je kot meteorit zasijala na britanskem nebu lani.

Predstavili pa se bodo še: povratniki Skunk Anansie (prejšnji teden smo jih videli tudi v Ljubljani), Element of Crime, Klaxons, Bad Religion, Fettes Brot, Madsen, Archive, Yeasayer, Zoot Woman, Melissa Auf Der Maur (karizmatična "odpadnica" iz Smashing Pumpkins), The Gaslight Anthem, ki črpajo newjerseyjsko delavsko tradicijo Brucea Springsteena, Shout Out Louds in The Cribs.
Naj omenimo še Martino Topley Bird, Johnossi, Blue October, General Fiasco, Peaches in Shout Out Louds.
Poleg tega pa bo na prizorišču še Elektro šotor, kjer se bo predstavila cela vrsta didžejev.
Cena za tri dni rockovske zabave je 120 evrov, pri nas pa je mogoče vstopnice kupiti tudi prek Eventima.