Uradna skladba londonskih olimpijskih iger je skladba Survival zasedbe Muse. Foto: EPA
Uradna skladba londonskih olimpijskih iger je skladba Survival zasedbe Muse. Foto: EPA
Duran Duran
Duran Duran so pred kratkim napolnili Križanke, naslednji petek pa jih bo mogoče slišati v londonskem Hyde Parku. Foto: EPA
Coldplay
Na sklepni slovesnosti paraolimpijskih iger 9. septembra bodo občinstvo med drugimi zabavali Coldplay. Foto: Reuters

V Londonu se bo v zakulisju športnih bojev dogajalo še veliko več, ob igrah bo London zatočišče številnih umetnikov, prelevil se bo v pravi festival kulture. Pestro kulturno dogajanje je najbolje opisal minister za kulturo Jeremy Hunt: "Kultura je za Britanijo to, kar je sonce za Španijo."

Gre letno za 177 milijonov ameriških dolarjev vreden posel in glasba je le eden izmed številnih izvoznih izdelkov, ki ga Velika Britanija ponuja preostalemu svetu. Igre bodo tako zaznamovale tudi številni poletni koncerti.

Že prihajajoči konec tedna, 21. in 22. julija, bo ob reki Temzi na sporedu River of Music, kjer se bo na šestih odrih, ki nosijo imena celin, med drugimi zvrstili Baaba Maal, Wynton Marsalis, The Kronos Quartet in The Scissor Sisters.

Ko bo v London 26. julija prispel olimpijski ogenj, bodo prireditelji to pospremili s koncertom v Hyde Parku, kjer bodo nastopili Wretch 32, Dizzee Rascal, The Wanted in Mark Ronson.

Naslednji dan bo Paul McCartney zaznamoval slovesnost ob odprtju iger, triurni spektakel bo režiral ustvarjalec filma Slumdog Millionaire - Danny Boyle. Na drugi strani mesta bodo v Hyde Parku koncertirali Snow Patrol, Stereophonics, Paolo Nutini in legendarni Duran Duran.

Koncerti se bodo v Hyde Parku vrstili ves čas iger. Med predvidenimi bodo sledili še Rebecca Ferguson, Alexandra Burke, Amy Macdonald in Alyssa Reid. Na sklepni slovesnosti 12. avgusta pa bodo nastopili George Michael, Take That in tudi legendarni rockerji The Who, v Hyde Parku pa v istem času Blur, New Order in The Specials.

Več kot 25.000 umetnikov z vsega sveta
Vendar pa ne bo samo glasba zaznamovala pestrega kulturnega dogajanja. Pripravili bodo namreč številne gledališke in filmske predstave na prostem, razstave in številne druge kulturne prireditve, ki bodo najbrž potrdile županove besede: "Poletje, kot ga še ni bilo."

Skupno naj bi na več kot 12.000 prireditvah nastopilo več kot 25.000 umetnikov z vsega sveta.