Džezovski koncert leta 1971 v New Orleansu. Foto: AP
Džezovski koncert leta 1971 v New Orleansu. Foto: AP

Ameriško mesto New Orleans velja za eno izmed zibelk glasbene zvrsti džez. Manj znano pa je to, da je bila džezovska glasba le nekaj let zatem, ko je pognala korenine v afroameriški skupnosti, prepovedana na šolah New Orleansa.

Šolski svet New Orleansa je v četrtek soglasno razveljavil malo znano, a stoletje staro prepoved džeza v šolah tega mesta. "Zelo sem vesel, da lahko to prekličemo. Želim poudariti, da je imela korenine v rasizmu," je po zasedanju sveta dejal predsednik župnijskega šolskega sveta v New Orleansu Olin Parker.

V izjavi za javnost so sporočili, da šolski svet zdaj spodbuja džezovsko glasbo in ples v šolah.

"Veseli smo, da so šole to prezrle"

Precej neznane zakonodaje šole sicer pogosto niso upoštevale, poroča Guardian. "Veseli smo, da so šole zakonodajo prezrle, saj so prav naše šole igrale pomembno vlogo pri razvoju džeza," je povedala članica odbora Katherine Baudouin.

Zakonodajo so ukinili natanko sto let po njenem sprejetju, 24. marca 1922.

Bogata džezovska zapuščina New Orleansa

V največjem mestu zvezne države Louisiana se sicer džezovski glasbi že več kot 50 let poklanjajo na festivalu džeza in njegove zapuščine (The New Orleans Jazz & Heritage Festival – Jazzfest), ki se začenja konec aprila.

Iz mesta ob Misisipiju prihajajo številne legende džezovske glasbe, denimo Louis Armstrong, eden izmed pionirjev Buddy Bolden, eden prvih džezovskih skladateljev Jelly Roll Morton, saksofonist Sydney Bechet, pa tudi Fats Domino in The Boswell Sisters.