V izjemno akustični dvorani Kina Šiške je bilo mogoče prisluhniti tudi članom skupine Stranci, ki so se uvrstili na lansko kompilacijo Vala 202. Foto: MMC RTV SLO
V izjemno akustični dvorani Kina Šiške je bilo mogoče prisluhniti tudi članom skupine Stranci, ki so se uvrstili na lansko kompilacijo Vala 202. Foto: MMC RTV SLO
Severa in Jure o Valu09
Glasbeni izbor v Kinu Šiška

S koncertom, na katerem so nastopili MC Laren, Adijo Kultura, Katarina Juvančič ter Dejan Lapanja in Feedback, poleg njih pa še lanski zmagovalci razpisa Stranci, so počastili izdajo letošnje plošče VAL09, s katero se "radijci na drugem" vsako leto trudijo, da bi na enem mestu zbrali čim več kakovostne slovenske glasbe.

Na razpis, objavljen sredi junija letos, se je prijavilo nekaj manj kot sto izvajalcev in izvajalk iz vse Slovenije, komisija Uredništva za glasbo Vala 202 v sestavi Andrej Karoli, Jernej Vene, Jure Longyka in Igor Bašin pa je v presojo dobila 144 skladb. Kot rečeno, so med njimi izbrali 15 skladb, ki so se uvrstile na kompilacijo.

Veliko je odvisno od založnikov
Kot so povedali v komisiji, je letošnja plošča žanrsko manj pestra kot lanska in precej bolj usmerjena v rokenrol. "Plošča je bolj rokovska, internacionalna," je zbranim na novinarski konferenci zaupal Longyka, ki je ob tem opozoril, da se je letos zaradi strožjih meril, poznejšega roka prijave in splošnega gospodarskega položaja, ki se čuti tudi v glasbi, letos prijavilo manj pesmi, a zato niso bile nič manj kakovostne. Nekoliko "trši" rock plošče predstavlja nekako splošni presek letošnjih pesmi. Za njim je za mikrofon prijel Igor Bašin, ki je povedal, da želijo s tem projektom predvsem zbuditi slovenske založnike, saj je v Sloveniji veliko kakovostnih skupin, ki ne dobijo svoje priložnosti, čeprav si jo zaslužijo. "Založniki, zbudite se," je brezkompromisno dejal Bašin, ki je dodal, "da je v teh časih treba stopiti skupaj in udariti nas nos".

Zvezde ne sijejo močno, so pa bližje
"Spet imamo dobro glasbo," so letošnji slogan projekta večkrat ponovili glavni protagonisti, Karoli pa je ob tem še povedal, da bo poleg plošče letošnje izvajalce mogoče slišati na nekaterih koncertih, poleg tega seveda tudi na Valu 202. Na novinarski konferenci so nekaj besed spregovorili tudi lanski zmagovalci Stranci, ki so dejali, "da za njih zvezde niso tako sijale, so pa bile bližje".

Kdo se je uvrstil na kompilacijo?
Če ponovimo - letošnje izbrane pesmi so Uej uej (Magdalenca) izvajalke Katarine Juvančič, Tolerance v izvedbi Beatmyth feat. N'Toko, Dejte mi mir izvajalcev Nč od nč, Bil bi raj od B.A.K.S., Zbogom izvajalcev Feedback, Kolk rabš? zasedbe Buldogi, Sneg izvajalcev Adijo kultura, Delfina, ki ga izvaja Mclaren, Odkar te ni izvajalke Ket, Me od The Ghen, skladba Ti si moje srce izvajalke Severe Gjurin, O določeni osebi skupine Intimn Frizurn, Divji ritem makadama Martin Ramoveš Banda, Dež skupine Zadnji taxi ter Marjetica skupine Spake.

Severa in Jure o Valu09
Glasbeni izbor v Kinu Šiška