Foto:
Foto:

Sočasno z bitko na nogometnih zelenicah v Južnoafriški republiki se posebna, bolj melodična bitka bije tudi na glasbenih lestvicah. 1. mesto na Otoku trenutno zaseda skladba Shout for England v izvedbi Dizzeeja Rascala in Jamesa Cordena (producent je Simon Cowel).

Glasba je pomemben element nogometne norije
Dobri poznavalci glasbene industrije se strinjajo, da je glasba še kako pomemben element športnega spektakla, kot je svetovno prvenstvo v nogometu.

"Pri nogometu gre za neke vrste karneval. Cilj je združiti ljudi z vsega sveta. In naša skladba pričara to atmosfero," je prepričan Trevor Watts, ki je soavtor skladbe A Message to You, Rooney, ki jo igra s svojo skupino Bogus MC's. Idejo je dobil pri skla klasiki Rudy, A Message to You.

Kot je znano, pa Fifa priznava dve uradni himni letošnjega svetovnega prvenstva, Shakirino Waka Waka (This Time for Africa) in Sign of a Victory R. Kellyja.

Glasbeniki s pridom izkoriščajo primeren čas
Nogometno obarvane pa so še številne druge skladbe, na primer Move on Up Angelique Kidjo, ki se ji je pridružil Bono iz U2, nogometno vročico pa so izkoristili tudi oglaševalci. Velikana Coca-Cola in Pepsi skušata navijače in druge prepričati s skladbo Wavin' Flag raperja K'Naana ter s skladbo Oh Africa Akona in Keri Hilson.

Navijači se radi poistovetijo s kakšno skladbo skorajda v vseh državah. Italijani, na primer, so za svojo vzeli skladbo Seven Nation Army White Stripesov, Južni Korejci pa lahko izbirajo kar med 14 uradnimi navijaškimi himnami.

ZDA nimajo uradne nogometne himne, vendar je skladbo Represent v podporo ekipi izdala skupina Weezer.

Tudi slovenski glasbeniki ne mirujejo
Ob tem velja omeniti, da so se pred letošnjim svetovnim prvenstvom opogumili tudi nekateri slovenski glasbeniki - Dalaj Eegol (nekdaj Ali En) s skladbo Slovenija dala je gol, trojica Kreslin-Predin-Lovšin (Slovenija gre naprej), Siddharta (Dviga Slovenija zastave je uradna nogometna himna slovenske nogometne zveze, Siddharti pa so se pridružili še Pero Lovšin, Vlado Kreslin in Zoran Predin ter Grega Skočir), Vili Resnik (Na fuzbal me pust) in Natalija Verboten (Slovensko srce).

Spodaj lahko poslušate nekatere izmed naštetih uradnih in neuradnih nogometnih himn.