'Šov program' bodo zaznamovali plesalci skupine Maestro in obe žirantki - Severina in Darja Švajger. Foto: Stane Sršen
'Šov program' bodo zaznamovali plesalci skupine Maestro in obe žirantki - Severina in Darja Švajger. Foto: Stane Sršen
Klemen Slakonja
Letošnjo Emo bo s svojimi komičnimi in pevskimi vložki povezoval igralec Klemen Slakonja. Foto: MMC RTV SLO
Darja Švajger, Severina, Mojca Mavec
Za koga bo 'usodna' triperesna deteljica Eminih žirantk? Foto: Sandi Fišer/Dallas/RTV SLO

Deseterica uveljavljenih domačih izvajalcev, ki jih je k sodelovanju na nacionalnem izboru za pesem Evrovizije (Ema) povabilo uredništvo razvedrilnega programa Radiotelevizije Slovenija, se bo nocoj potegovala za "vozovnico" v letošnjo "meko" evrovizijskega spektakla - Nemčijo.

Neposredni prenos izbora iz studia 1 RTV Slovenija boste lahko spremljali ob 20.00 na prvem programu Televizije Slovenija in 2. programu Radia Slovenija - Valu 202.

Pesmi najprej v "nemilosti" žirantk, nato ljudstva
Vse skladbe in nastope bo takoj pokomentirala in jim ocene od ena do pet podelila strokovna žirija, ki jo bodo sestavljale Darja Švajger, Severina Vučković in Mojca Mavec. "Mojca bo ocenjevala scenski nastop in primernost, kakšne možnosti ima sama pesem na Evroviziji. Darja bo ocenjevala predvsem vokalni del in tudi glasbeno celoto. Severina pa bo ocenjevala šov in glasbeno celoto, se pravi, ali je pesem potencialni hit ali ni," je v pogovoru za MMC pojasnil odgovorni urednik razvedrilnega programa, ki je nad letošnjo Emo bdel od vsega začetka, Vanja Vardjan.

Strokovna komisija bo ocenila vseh 10 skladb, dve najbolje ocenjeni pa se bosta uvrstili v t. i. superfinale, v katerem boste gledalke in gledalci, poslušalke in poslušalci s telefonskim glasovanjem (s pomočjo stacionarnih in prenosnih telefonov) izbrali zmagovalno skladbo.

Glasovanje bo trajalo 10 minut. Številke, na katere boste lahko klicali in tako oddali svoj glas, so:

Cena klica je 0,42 evra.Stacionarno
Mobilno
FINALIST 1089 33 01*303*1# kliči
FINALIST 2089 3302*303*2# kliči

Skozi program bo "krmaril" stari znanec nedeljskih popoldnevov Klemen Slakonja, za "šov program" pa bo poskrbela plesna skupina Maestro. Emin oder bosta - s pevskima vložkoma - preizkusili tudi obe žirantki, Severina in Darja Švajger.

Skladba, ki bo prejela največ glasov, se bo udeležila evrovizijskega spektakla, ki ga bo po zaslugi nemške najstnice Lene Meyer-Landrut maja gostil Düsseldorf.

Letošnjo Emo lahko spremljate na Facebooku, Twitterju, Sound Cloudu in na uradni spletni strani.

Zmagovalec Eme se bo v drugem polfinalnem večeru 12. maja v konkurenci 18 držav potegoval za mesto v finalu, kamor je neposredno uvrščena že "velika peterica" (Nemčija, Francija, Velika Britanija, Španija in Italija, ki se vrača po trinajstih letih).

Vse izvajalce smo podrobno predstavili tudi na našem portalu (s klikom na izbrano ime si lahko pogledate njihovo razglednico).

1. Rock Partyzani – Time for revolution (Aleš Klinar, Aleš Klinar, Aleš Klinar in Franci Zabukovec)


2. Tabu – Moje luči (Tomaž Trop, Iztok Melanšek, Tabu in Žare Pak)
3. Nina Pušlar – Bilo lepo bi (Martin Štibernik in Dejan Radičević, Martin Štibernik in Dejan Radičević, Martin Štibernik in Dejan Radičević)
4. Maja Keuc – Vanilija (Matjaž Vlašič, Urša Vlašič, Matjaž Vlašič in Boštjan Grabnar)
5. Feliks Langus – Disko raj (Matej Mršnik in Anže Langus, Alen Steržaj, Matej Mršnik in Anže Langus)
6. LeeLooJamais – Slovenka (LeeLooJamais, LeeLooJamais in Sašo Pipič, LeeLooJamais)
7. April – Ladadidej (Raay; Franci Tepina, Erika Mager in Raay; Raay)
8. Sylvain, Mike Vale in Hannah Mancini – Ti si tisti (Miha Vale Detiček, Hannah Mancini in Angel Palka, Gregor Zemljič)
9. Time to Time – Pravi čas (Tomaž, Nino in Samo Kozlevčar, Andrej Rozman – Roza, Tomaž Kozlevčar)
10. Omar Naber – Bistvo skrito je očem (Omar Naber in Miha Gorše, Jure Golobič in Eva Breznikar, Miha Gorše in Omar Naber)