Je Perryjeva ukradla naslov? Foto: EPA
Je Perryjeva ukradla naslov? Foto: EPA
Jill Sobule
Sobulova se je usmerila v folkglasbo, izvaja pa predvsem osebnoizpovedne skladbe. Foto: EPA
Katy Perry
Perryjeva je nekoč izjavila, da je idejo za naslov I Kissed a Girl dobila v sanjah. Foto: EPA

Sobulova je v sredini 90. let prejšnjega stoletja uživala naklonjenost številnih najstnikov, ki so jo spoznali kot avtorico uspešnice iz leta 1995 Supermodel. Skladba je postala znana predvsem po zaslugi najstniškega filma Nimaš pojma, ki je na igralski zemljevid med drugim postavil Alicio Silverstone.

Toda uspešnica Supermodel je ni spravil na vrhove lestvice Billboard Hot 100. Tja se je uvrstila s skladbo z zelo znanim refrenom I Kissed a Girl, ki pa ni bila niti približno tako kontroverzna kot različica iz ust Katy Perry. Po besedah strokovnjakov se je skladba Jill Sobule zavihtela na lestvico predvsem po zaslugi vizualno zanimivega videospota, v katerem je blestel nihče drug kot poosebitev ideala mišičnjaka - Fabio. Skladba je izšla v precej plodnem obdobju za ženske v svetu glasbe. Prav takrat je glasbene valove obvladovala kanadska rockerica Alanis Morissette.

Skladba Jill Sobule je po besedah poznavalcev veliko bolj poslušljiva, ganljiva in brez kančka vulgarnosti, kar je iz skladbe uspelo nekaj let pozneje izvabiti Perryjevi. Sobule je tako v intervjuju za The Rumpus dejala: "Kot umetnica sem se vedno zadrževala pri kritiziranju drugega umetnika. Sama sem si mislila: 'Dobro za njo.' Ni me niti najmanj motilo, toda ko je Perryjeva izjavila, da se je naslova spomnila v sanjah, sem se vznemirila. V resnici jo je napisala skupaj s skupino profesionalnih besedilopiscev, pod katero je podpisan tudi mož, ki me je vzel pod okrilje leta 1995."

Toda Sobulova le ni oškodovanka v vsej tej zgodbi. Po poročanju Billboarda je njena skladba doživela skokovito prodajo, potem ko se je pojavila Perryjina sapfična skladba za lestvice. Sobulova tako še vedno piše, snema in izvaja. Predvsem po zaslugi njenih zvestih oboževalcev, ki so celo donirali denar za njen album California Years in zanj zbrali 75.000 ameriških dolarjev.

A Jill Sobule se ne more pohvaliti s takšnim kupčkom denarja, kot ga premore Perryjeva. "Še vedno vztrajam ob nerealni predstavi, da bo tudi moja ladja nekega dne prišla. Več ljudi me bo odkrilo, me začelo razumeti in posledično tudi kupovalo mojo glasbo. To je tako, kot da bi imela namišljen varčevalni račun. Toda morda je to tisto, kar ohranja moje delo pošteno. In po eni strani nisem prav nič izčrpana, saj še vedno uživam v tem, kar počnem," je še dejala glasbenica za The Rumpus.