Cobain je bil gonila sila zasedbe. Napisal je tudi večino pesmi. Foto:
Cobain je bil gonila sila zasedbe. Napisal je tudi večino pesmi. Foto:
Nevermind
Deček je odrasel, Nirvanina pot se je že davno končala, a glasba se še ni izpela. Foto: Universal

Ob obletnici izdaje albuma Nevermind bodo vseh 13 skladb z albuma na Metelkovi odigrali Arhibald Arhibaldovich, Atila, Bekko, Dead Dildo Drome, Hexenbrutal, It's Everyone Else, Moveknowledgement, Boštjan Narat, Nikki Louder, Red Five Point Star, Srečna Mladina, ŠKM banda in We Can't Sleep at Night.

Na današnji dan pred 20 leti je izšel eden izmed tistih kultnih albumov, ki jih pozna res skoraj vsak. Pa naj bo to zaradi naslovnice, na kateri goli deček plava za dolarskim bankovcem, ali pa zaradi glasbe, ki je Nirvano (skupino so sestavljali Kurt Cobain, basist Krist Novoselic in bobnar Dave Grohl) izstrelila med zvezde in za vedno spremenila glasbeno sceno.

A pred 20 leti kljub enemu že izdanemu albumu, Bleach, ki je izšel leta 1989 pri neodvisni založbi Sub Pop, Nirvane ni poznalo prav veliko ljudi. Tudi zato je neverjeten uspeh Neverminda, ki je luč sveta ugledal dve leti pozneje, vse ujel nepripravljene. V založbi Geffen so se tako na primer najprej odločili, da album izdajo v nakladi 40.000 primerkov. A že dejstvo, da je singl Smells Like Teen Spirit naravnost obnorel MTV-jevo občinstvo, jih je navdalo z upanjem.

Najprej naročili le 40.000 izvodov
Da bi zadostili povpraševanju, so morali v založbi začasno ustaviti vse preostale glasbene projekte in se osredotočiti le na prodajo Neverminda. V prvih šestih tednih so nato prodali več kot milijon izvodov, skupaj pa več kot 30 milijonov. Danes Nirvana velja za eno najbolj prodajanih zasedb - po vsem svetu so namreč prodali več kot 50 milijonov plošč.

V naslednjih nekaj mesecih so po vsem začeli spoznavati novo zvrst glasbe - grunge. Zvrst, ki je bila pisana na kožo takratnim mladim, ljudem, ki se niso našli v blišču 80. let, ki so se spopadali s težkimi ekonomskimi razmerami in se nasploh niso znašli v krutem svetu. "Nevermind je tako prišel ravno pravi čas," je v knjigi Come as you are: The story of Nirvana zapisal Michael Azerrad, glasbenik in znani glasbeni novinar revije Rolling Stone. "To je bila glasba za tisto skupino mladih, ki so jih vedno spregledali, jih ignorirali in poniževali," še dodaja.

Nevermind med zvezde izstrelil tudi Cobaina
A ne samo glasba, oboževalce je navduševal tudi frontman zasedbe, Kurt Cobain. Ne samo s svojimi besedili in glasbo, ampak tudi s svojimi karizmatičnimi nastopi. "Kurt je bil duša skupine. Ko je stal na odru, si lahko prav zares čustil njegovo energijo, lahko si jo delil z njim. Ni bilo samo to, da se je zabaval. Veliko več kot to je bilo," se spominja Jean-Louis Brossard, direktor festivala Trans Musicales, kjer je Nirvana nastopila decembra 1991.

A breme slave je bilo zanj pretežko. Pritiski medijev, neprestan nadzor tabloidov, norija, kjer koli se je pojavil, in predvsem komercialni uspeh, ki si ga ni prav zares želel in zaradi katerega ga je svet punka označeval kot izdajalca ...

In Utero zavil z mainstream poti
Cobain je vse skupaj vedno težje prenašal. Po "pomoč" se je zatekel k drogam, sočasno pa trpel za depresijo - tretji album zasedbe je na primer nameraval nasloviti I hate myself and I want to die (Sovražim se in hočem umreti). Septembra 1993 je album izšel pod naslovom In Utero in pomiril oboževalce, ki so se bali, da bi Nirvana "zašla" na mainstreamovsko pot.

Šest mesecev pozneje (8. aprila 1994), po več poskusih odvajanja od mamil in zdravil na recept (pet dni prej je Cobain preplezal varovalni zid okoli klinike za odvajanje in izginil), so ga našli mrtvega, ustreljenega v glavo v njegovi hiši v Seattlu. Nirvanina pot je bila končana. Pot grungea pa se je šele začela.

Claire Suddath, novinarka revije Time, v prispevku ob 20-letnici izida Neverminda ugotavlja, da je Nirvana izdala le tri albume, a 20 let pozneje o zasedbi še vedno govorimo. In jo še vedno poslušamo.

Celoten album Nevermind

Smells Like Teen Spirit

In Bloom

Come As You Are

Breed

Lithium

Polly

Territorial Pissings

Drain You

Lounge Act

Stay Away

On A Plain

Something in the Way

Endless, Nameless

Ob obletnici izdaje albuma Nevermind bodo vseh 13 skladb z albuma na Metelkovi odigrali Arhibald Arhibaldovich, Atila, Bekko, Dead Dildo Drome, Hexenbrutal, It's Everyone Else, Moveknowledgement, Boštjan Narat, Nikki Louder, Red Five Point Star, Srečna Mladina, ŠKM banda in We Can't Sleep at Night.