19. septembra na police prihaja nova izdaja albuma Nevermind, ki jo bo v omejenem številu mogoče kupiti tudi v super deluxe različici z dodanimi redkimi skladbami in remiksi. Foto: Universal
19. septembra na police prihaja nova izdaja albuma Nevermind, ki jo bo v omejenem številu mogoče kupiti tudi v super deluxe različici z dodanimi redkimi skladbami in remiksi. Foto: Universal
Nastopajoči izvajalci na dogodku Nirvana Nevermind: 20 let bodo Bekko, Dead Dildo Drome, It’s Everyone Else, Boštjan Narat, Moveknowledgement, Nikki Louder, Red Five Point Star, ŠKM banda in We Can’t Sleep At Night. Vsak izmed njih bo po svoje 'obdelal' eno pesem s kultnega albuma. Foto: Zoran Pungerčar

Na svoj račun bodo prišli točno 20 let od izida albuma Nevermind, v soboto, 24. septembra. Prelomni album skupine, ki je umrla skupaj s pevcem Kurtom Cobainom, ki si je 5. aprila 1994 vzel življenje, bo v živo zazvenel v Gali Hali na Metelkovi, z njim se bo "spopadlo" 13 domačih izvajalcev: vsaka zasedba bo odigrala eno skladbo z albuma in jo oplemenitila še z dvema svojima.

Še pred večernim dogajanjem bo dan potekal v znamenju Nirvane. Ob 17.00 bo na sporedu okrogla miza o tej kultni skupini, ki jo bo vodil glasbeni urednik Radia Študent Luka Zagoričnik. Večernemu koncertu bo sledila Poslušanica 69, na kateri bodo predvajali utrinke s 50 albumov po izboru Kurta Cobaina (svojih "top 50" je zapisal v dnevnik) in še dodatnih 19, ki bodo ustrezali vzdušju. Ker za dogodek vlada veliko zanimanje, organizatorji priporočajo, da si vstopnice (po ceni 10 evrov) priskrbite v predprodaji.

Ob jubileju razstava v Londonu
V Londonu pa bodo obletnico izida Neverminda praznovali z razstavo In Bloom: The Nirvana Nevermind Exhibition, na kateri se bodo poklonili glasbi in zgodovini te seattelske grungezasedbe ter se posvetili odnosu ene najvplivnejših skupin z britanskimi oboževalci. Na razstavi v galeriji The Loading Bay Gallery na Brick Lanu bodo na ogled spominski predmeti, povezani s skupino, ki so jih vsa ta leta hranili oboževalci, pa tudi predmeti, kot so jopica, ki jo je Kurt Cobain nosil na fotografiranju za revijo Melody Maker, kos ene njegovih kitar in redko videne fotografije.

Oboževalci si bodo lahko ogledali tudi replike kitar, bobnov in različne majice, pa besedila pesmi, posterje s turnej in drugo. Razstava bo v Londonu na ogled le dva tedna, od 13. septembra do 25. septembra.

Grunge z vrha "sklatil" kralja popa
Album Nevermind je Nirvano, skupino kitarista Kurta Cobaina, basista Krista Novoselica in bobnarja Dava Grohla, iz kultne alternativne zasedbe iz mesteca Aberdeen v Washingtonu povzdignil v glasnike generacije, ki so nezavedno povzročili pravi kulturni pretrest in podrli glasbeni mejnik.

Plošča, ki jo je produciral Butch Vig in je izšla pri založbi DGC, se je do konca leta 1991 povzdignila na vrh prodajnih lestvic in doslej so jo prodali v več kot 30 milijonih izvodov. Z njo se je po elektronskih popbaladah 80. na lestvice vrnil rokenrol. Kljub nizkim pričakovanjem in skromnemu proračunu, ki je znašal le 65.000 dolarjev, je album Nevermind postal presenetljiva uspešnica, posebej zaradi prvega singla Smells Like Teen Spirit. Uspel mu je neverjeten podvig: s prestola na vrhu lestvic je januarja 1992 'sklatil' album Dangerous kralja popa Michaela Jacksona.

Spodaj si oglejte videospot za pesem Smells Like Teen Spirit.