Pomemben element plesnega videa Harlem Shake je tudi zamaskiranost udeležencev. Foto: EPA
Pomemben element plesnega videa Harlem Shake je tudi zamaskiranost udeležencev. Foto: EPA

Hector Delgado in Jayson Musson, ki sta v preteklosti posnela skladbi, katerih delčke je nato v svojem Harlem Shaku uporabil newyorški producent in didžej Harry Rodrigues (predstavlja se tudi z umetniškim imenom DJ Baauer), sta namreč ogorčeno ugotovila, da je Rodrigues to storil brez njune privolitve ali dovoljenja njunih založb.

Reggae glasbenika Delgada oz. delček njegove skladbe Con los terroristas (singel je izdal leta 2006) je mogoče slišati na začetku Harlem Shaka, Musson pa trdi, da je vzklik "Do the Harlem Shake" (v prostem prevodu: Zapleši Harlem Shake), ki ga je mogoče slišati okoli 15 sekunde, vzet iz njegove raperske skladbe, ki jo je leta 2001 posnel s svojo zasedbo Plastic Little.

Založba in didžej molčita
Tako didžej kot njegova založba Mad Decent Records na očitke ne odgovarjata, je pa Musson za New York Times razkril, da se je založba "več kot kooperativno" odzvala na njegovo grožnjo s tožbo in da se že dogovarjajo o podrobnostih odkupa avtorskih pravic, vendar dogovora za zdaj še niso dosegli. Delgadov menedžer Javier Gomez pa je pred dnevi za isti časnik zatrdil, da je položaj jasen: "Gre za očitno kršitev zakona o avtorskih pravicah."

Ko je Rodrigues prejšnji mesec odgovarjal na vprašanja svojih oboževalcev na omrežju Reddit, je na vprašanje, kdo je ženska, ki jo je mogoče slišati, ko zapoje v španščini, brez ovinkarjenja odgovoril: "Našel sem jo na omrežju."

Spletna senzacija - skoraj vsak snema svojega
Skladbo Harlem Shake, katere 30-sekundni izsek je uporabljen za glasbeno podlago pri istoimenskih videih, je Rodrigues izdal lani, v zadnjih tednih pa je doživela velik uspeh, predvsem po zaslugi že omenjenih videov, ki jih snemajo najrazličnejše skupine - od glasbenikov, športnikov, dijakov, študentov, kuharjev, rudarjev, vojakov itd.

Video je praviloma dolg le 30 sekund in se deli na dva dela. V prvem v množici enakih (uniformiranih ali pa vsaj zamaskiranih) pleše le eden. Po 15 sekundah se prizor povsem spremeni - cela skupina ljudi pleše hip-hop, se čim bolj nenavadno zvija in skače v ritmu. Do zdaj je YouTube preplavilo že več deset tisoč tovrstnih posnetkov, njihovo število pa še vedno skokovito narašča, saj jih vsak dan na portal naložijo po več tisoč, poroča BBC.

Če Harlem Shaka še ne poznate, si lahko spodaj ogledate nekaj kompilacij najboljših videov in poslušate celotno skladbo DJ Baauerja Vir: You Tube.