Maske in nenavadni gibi so ključni za dober video za ples Harlem Shake. Foto: EPA
Maske in nenavadni gibi so ključni za dober video za ples Harlem Shake. Foto: EPA

15 avstralskih rudarjev je tako pred dnevi ob prihodu na delo pričakala odpoved. Moški so namreč - po zgledu številnih skupin po vsem svetu - posneli svojo različico plesa Harlem Shake. A težava je bila v tem, da so to storili med delovnim časom (šlo je za nočno izmeno), na delovnem mestu (v rudniškem jašku), nato pa so svoj video objavili na YouTubu.

Tam so ga izbrskali tudi njihovi nadrejeni in lastniki družbe Barminco, ki rudnik Agnew na zahodu Avstralije upravlja. Po ogledu so sklenili, da so rudarji "kršili osnovne predpise o varnosti", poleg tega pa so nadrejene s svojim obnašanjem povsem razočarali, poroča BBC. V družbi razlogov za odpust 15 zaposlenih niso želeli pojasnjevati.

Lastnik rudnika je sicer južnoafriški rudniški koncern Gold Fields. Njihov predstavnik Sven Lunsche je za britansko televizijo poudaril: "Varnost je pri takšnem delu, kot je rudarsko, najpomembnejša. In to je ključni razlog, zakaj se je uprava Barminca odločila, kot se je." Eden izmed rudarjev je na to dejal, da z videom niso na nikakršen način ogrožali varnosti - ne svoje ne varnosti drugih.

Zaplesalo ga je že več kot 4.000 skupin
Poročali smo že o najnovejši spletni senzaciji, plesu Harlem Shake. Gre za ples na glasbo newyorškega producenta in didžeja Baauerja. Video je praviloma dolg le 30 sekund in se deli na dva dela. V prvem v množici enakih (uniformiranih ali pa vsaj zamaskiranih) pleše le eden. Po 15 sekundah se prizor povsem spremeni - cela skupina ljudi pleše hip-hop, se čim bolj nenavadno zvija in skače v ritmu. Do zdaj je YouTube preplavilo že več kot 4.000 tovrstnih posnetkov.

Video, ki je rudarje stal službe, si lahko ogledate spodaj.