Naslovnica albuma je aluzija na naslovnico zbranih del Virginie Woolf, prav o njenem samomoru (slavna pisateljica se je utopila) govori tudi besedilo prvega singla What The Water Gave Me. Foto: Island Records
Naslovnica albuma je aluzija na naslovnico zbranih del Virginie Woolf, prav o njenem samomoru (slavna pisateljica se je utopila) govori tudi besedilo prvega singla What The Water Gave Me. Foto: Island Records
Florence Welch je na povabilo skladatelja A. R. Rahmana na odru Oskarjev zapela pesem If I Rise iz filma 127 ur, ki jo sicer izvaja (v času galaprireditve noseča) Dido. Po rdeči preprogi se je sprehodila v vintidž Valentinu (na fotografiji), na oder je prišla v kreaciji hiše Gucci. Foto: EPA
Med svoje modne vplive Florence (na fotografiji skoraj neprepoznavna na Lagerfeldovi naslovnici japonske izdaje revije Vogue) prišteva tudi svojo nekdanjo učiteljico angleščine in 'pogubljene romantične junakinje' iz knjižnih klasik. Zelo občuduje tudi pokojno filmsko divo Elizabeth Taylor. Foto: Vogue Japan

Pred dnevi so dobili izbranci med britanskimi glasbenimi novinarji priložnost poslušati sedem pesmi s težko pričakovanega albuma (zasedba naj bi bila ta hip med najbolj vročimi v "blogosferi").

Pri Guardianu ga opisujejo kot glasnega in "drago zvenečega" (seveda je tu govora o velikopotezni produkciji). Ugotavljajo, da je zvok malce drugačen od tistega na prvencu, nekaj je vplivov R & B-ja, kar bi si lahko razlagali v smislu, da si želi zasedba osvojiti ameriški trg.

Pri NME-ju se strinjajo: pišejo, da je album dobro zasnovan, je epski in izvedensko produciran. Na določenih delih zveni kot mešanica sodobnega R & B-ja in zvoka s prvenca, ponekod pa je pravo nadaljevanje prvenca z oziranjem na ameriško občinstvo.

Florence Welch, karizmatična rdečelaska na čelu zasedbe, pa ima poleg glasbenih darov tudi nesporno oko za slog. Prav te dni v Londonu poteka teden mode, na katerem letos ne bo stalnica, saj ima preveč dela s promocijo omenjene plošče. Poleg malce drugačne glasbene smeri pa Florence napoveduje tudi prenovo podobe: navdihuje jo slog art deco s predstavniki, kot je Tamara de Lempicka; pa avstrijski simbolist Gustav Klimt.

Tudi naslovnica in druge vizualne sestavine prihajajočega albuma ter videospoti bodo po njenih besedah odražali ta premik. "Gre za nov tip romanticizma, za razliko od predrafaelitske podobe prejšnje plošče," je povedala glasbenica za Rolling Stone, a ni želela razkriti podrobnosti. Pravi pa, da bo spot za drugi singel s plošče Shake It Out (prvi, za pesem What The Water Gave Me, je že ugledal luč sveta in ga prilagamo spodaj) sledil novi začrtani smeri: napoveduje "psihedelično zabavo v kostumih iz dvajsetih let prejšnjega stoletja z demonskim zapletom". Pesem sama pa je po njenih besedah kot nekakšno "zdravilo za mačka". Tudi njen osebni slog se je preoblikoval v skladu s temačnejšo tematiko, opisuje ga kot "eteričnega, a plemensko čarovniškega".

Welcheva, ki pravi, da jo pri oblačenju pogosto zanese v skrajnosti, trenutno eksperimentira z "dandijevsko" fazo, pred kratkim je krasila naslovnico japonske izdaje modne revije Vogue, za objektivom je stal sam Karl Lagerfeld. S 25-letno pevko si želijo sodelovati tudi druga zveneča modna imena: kot pravi Welcheva, njen slog odlično razume kreativna vodja hiše Gucci Frida Giannini, ki se je podpisala pod njene kostume na poletni turneji.

Lepo je biti modna muza, priznava Florence, ki dodaja, da bo v njenem srcu vedno posebno mesto za britansko čudaškost. "Vedno bom oboževala londonsko modo," pravi, na vprašanje o njenih najljubših londonskih oblikovalcih pa v odgovor našteje imena, kot so Richard Nicoll, Hannah Marshall, Mary Katrantzou, Roksanda Ilincic, Erdem in Felder Felder.

Florence in njena "mašina" so album Ceremonials snemali v slavnih londonskih studiih Abbey Road s producentom Paulom Epworthom (Adele, Bloc Party), ki je na prvencu Lungs soustvaril pesmi Cosmic Love in Blinding.

Seznam pesmi, ki se bodo znašle na njem, se glasi:
1. Only If for Night
2. Shake It Out
3. What The Water Gave Me
4. Never Let Me Go
5. Breaking Down
6. Lover to Lover
7. No Light No Light
8. Seven Devils
9. Heartline
10. Spectrum
11. All This and Heaven Too
12. Leave My Body