Sandéjeva se je postavila na glasbeni zemljevid s singli, kot so Heaven, My Kind of Love, Rad All About It Pt. II, Clown, Next To Me ... Foto: Reuters
Sandéjeva se je postavila na glasbeni zemljevid s singli, kot so Heaven, My Kind of Love, Rad All About It Pt. II, Clown, Next To Me ... Foto: Reuters
Emeli Sandé
V karieri je poskrbela tudi za zelo odmevna sodelovanja z drugimi izvajalci, kot so Rudimental, David Guetta, Profesor Green in drugi. Foto: Reuters
Emeli Sandé
Pevka je večkrat poudarila, da želi pustiti takšen vpliv na glasbenem prizorišču, kot je njena vzornica Nina Simone. Foto: Reuters
Emeli Sandé
Škotinja se z najavo novega albuma vrača na stara pota. Foto: Reuters

Če jo vprašate, ni nikoli želela, da bi postala slavna. "Zelo sem introvertirana oseba," je dejala v pogovoru za spletni portal The Fader Sandéjeva. "Rada se skrivam po kleteh," je še ob tem dodala. Seveda je tu mislila prostore, kakršen je njen studio v kleti. Njen prvenec Our Vision of Events je leta 2012 podrl vse mogoče rekorde na Otoku. Celo rekord, ki so ga po prodajanosti albumov dosegli Beatli.

Svojo kariero je začela kot deklica iz ozadja. Pozornost industrije je privabila, ko so njeni starši poslali album njenih skladb na BBC Radio 1Xtra. Zaradi tega je zapustila študij na zdravstveni fakulteti in se preselila v London. Tam je začela pisati skladbe skupaj s producentom Naughty Boyem in dve izmed teh sta končali med desetimi najboljšimi singli na Otoku.

Še ko je leta 2010 na splet prišel njen posnetek, kako prepeva skladbo Daddy, so le redki verjeli v njen uspeh. Nato pa je začela pisati za druge. Med drugim je napisala skladbo Half of Me za Rihanno in It Takes Two za Katy Perry. Ko je poleti 2011 izdala z d'n'b nabito skladbo Heaven, se je zanjo spremenil svet. Postala je zvezda. Čez noč.

"Preden se je začela moja kariera, sem pisala z Alicio Keys. Na neki način je postala moja starejša sestra. In vedno me je opozarjala, da moram najti čas zase. Ampak takrat še nisem bila tako zasedena in je nisem poslušala. Šele potem sem ugotovila, da je pomembno, da najdeš čas za svoje najbližje," je priznala Sandéjeva.

Enkrat, ko se v urnik izvajalca vmeša založba, hitro izgubi nadzor nad svojim urnikom, je priznala pevka. "Moraš biti močen in postaviti zasebno življenje na stranski tir," je dodala Škotinja.

Vzpon in padec Škotinje
Pela je v Beli hiši, dvakrat na olimpijskih igrah v Londonu, sledile so številne nagrade, ampak nato so jo kritiki začeli označevati, da je "preveč izpostavljena". Zato se je do konca leta 2013 popolnoma umaknila iz javnosti.

Njen dolgoletni zakon s prvim partnerjem Adamom Gouranguinejem je razpadel po enem letu. "Zelo me je podpiral. Hodil z mano na turneje in me ohranjal prizemljeno. Toda vedela sem, da nisem poštena do njega. Toliko sem se posvetila karieri, da ni bilo kompromisov med nama," je priznala Sandéjeva. Po turnejah in ločitvi je bila izčrpana in potrebovala je prostor.

Toda zdaj pri 29 letih kritično gleda na svojo preteklost. "Zdaj se veliko bolj razumem. Naučila sem se reči ne," je dejala v intervjuju za The Fader. A vseeno ne obžaluje ničesar, saj je začela, ko je bila stara 22 let. "To so tako ključna leta, ko se spoznavaš - še posebej, ko doživljaš prehod iz dekleta v žensko," je dodala Sandéjeva.

V času, ko ni bila tako izpostavljena, je nastal album Long Live The Angels, kjer nadaljuje svojo zmagovito formulo, ki ji je pomagala do uspeha pri prvem. Ne manjka klavirskih balad in dobrovoljnih himn. A naredila je korak pri iskanju novega zvoka in pri izražanju svojih čustev.

V pričakovanju novega albuma ...
Album, ki ga napoveduje s singlom Hurts, kjer v ospredju prevladuje ploskanje po taktu. Kar pa se tiče besedila, pa bi skladbo lahko opredelili za njeno prvo "jezno" skladbo. A album skriva še več potencialnih uspešnic. Na koncu Sandéjeva priznava, da je bilo ustvarjanje novega albuma, ki bo izšel 11. novembra, zanjo terapevtsko. "Naučila sem se, da ni slabo, če si včasih sebičen," je sklenila.