Fotografija je arhivska. Foto: EPA
Fotografija je arhivska. Foto: EPA

Prihod na festival v vas Wacken v deželi Schleswig - Hollstein na severozahodu Nemčije so v torek ovirali in ponekod celo ustavili dež, blato in prometni zastoji. Njegovo 32. izvedbo je ogrozilo večdnevno deževje, ki je območja za kampiranje in ceste spremenilo v kaos.

Organizatorji so v torek zvečer objavili na Instagramu, da so zaradi vremenskih razmer dosegli "razumno mejo obiskovalcev", poroča nemška tiskovna agencija DPA. Zaradi tega ustavljajo prihod imetnikov vstopnic na festivalsko prizorišče, ki so tja prihajali v avtomobilih in avtodomih. Presodili so, da to pomeni varnostno tveganje.

"Vse metalce v motornih vozilih vseh vrst pozivamo, da odpovedo potovanje v Wacken, če so že na poti, ali pa da ga sploh ne začnejo. To velja do konca festivala," so zapisali na svoji spletni strani in dodali, da obžalujejo, da so morali sprejeti takšno odločitev, kar se je zgodilo prvič v zgodovini festivala.

Napovedali so tudi, da bodo vozila, ki so že v neposredni bližini, poskušali prepeljati na prizorišče. Podatka o tem, koliko od pričakovanih 85.000 obiskovalcev je že na lokaciji, niso objavili. Soustanovitelj festivala Thomas Jensen je sicer za DPA izrazil upanje, da jih bo vsaj polovica, če ne več.

Torek velja za dan prihoda na festival, ki se bo začel danes. Več kampov je bilo polnih že opoldne, na podeželskih cestah pa so nastajali dolgi zastoji, saj so vozila obtičala v blatu.

Kot še poroča DPA, so nekateri ljubitelji metala iz avtomobilov vzeli stole za kampiranje ter se dobro razpoloženi in oboroženi s pivom usedli ob cesto. Drugi so svoje razočaranje izrazili na festivalskem Instagramu in od organizatorjev zahtevali boljše obveščanje.

Na devetih odrih festivala je v štirih dnevih predvidenih več kot 200 koncertov, med drugim bo na njem četrtič nastopila britanska zasedba Iron Maiden. Med večjimi imeni sta tudi skupini Megadeth in Helloween, napovedana pa je tudi nemška pevka Dorothee Pesch.