Arcade Fire so prvo ime letošnje izvedbe dvodnevnega festivala. Foto: EPA
Arcade Fire so prvo ime letošnje izvedbe dvodnevnega festivala. Foto: EPA

Gre za največji hrvaški festival na prostem, ki bo danes in v sredo ob jezeru Jarun postregel z bogatim glasbenim programom na petih odrih.

T-mobile INmusic festival je bil uvrščen med 20 najboljših evropskih poletnih festivalov po izbiri britanskega časnika The Times, pred dvema letoma pa se je prebil v najožji izbor za evropsko festivalsko nagrado. Letos bodo v sklopu festivala nastopili še The Streets, Mastodon, Otto Tillman aka Gentleman, Retro Stefson, Black Pope in The Do.

Med izvajalci bodo tudi primorski Elvis Jackson, sicer pa bodo nastopile številne glasbene skupine iz regije, med drugimi Partibrejkers in Goribor iz Srbije, Superhiks iz Makedonije, Dubioza kolektiv iz BiHa ter vrsta hrvaških skupin, kot so Overflow, Elemental, Tričke, Dječaci ali Mika Male.

Tudi dobrodelna nota
Po pričakovanjih bo priljubljena kanadska skupina The Arcade Fire v sklopu festivala predstavila svoj program pomoči za boj proti revščini na Haitiju. Članica skupine Regine Chassagne je po rodu s Haitija, skupina pa s svojim programom Arcade Fire Haiti spodbuja svoje privržence, naj pomagajo prebivalcem te najrevnejše države na zahodni polobli.

Poleg glasbenega programa so organizatorji festivala pripravili številne spremljevalne dogodke, kot so brezplačna delavnice joge ali žongliranja ter igranja avstralskega pihalnega inštrumenta didgeridoo ali afriških tolkal djemb. Predvideni so izleti na Plitviška jezera ter rafting na rekah Mrežnici in Uni.

Organizatorji so festivalski kamp odprli že v soboto. Za obiskovalce s festivalsko vstopnico, ki bodo v Zagreb prispeli z vlakom iz Slovenije in Hrvaške, je zagotovljen 40-odstotni popust na povratne vozovnice.