Pevec leta 2004. Foto: EPA
Pevec leta 2004. Foto: EPA

10. avgusta 1984 je pod okriljem založb EMI America in Enigma Records izšel prvi studijski album zasedbe Red Hot Chili Peppers. Debitantski izdelek, ki ga je skupina poimenovala kar po sebi, so ustvarili Anthony Kiedis na vokalu, Flea na basu in Cliff Martinez na bobnih. Je pa to edini album, na katerem je kitaro igral Jack Sherman. Za njo je poprijel po tem, ko sta, še preden je bil ta posnet, odšla ustanovna člana – bobnar Jack Irons in kitarist Hillel Slovak. Ta se je sicer po turneji, s katero so člani promovirali prvo ploščo, vrnil, Shermana pa so odpustili.

Kiedis in Flea sta v preteklih letih večkrat priznala, da so jima demorazličice večine pesmi, ki so bile posnete z originalno zasedbo, v kateri sta Slovak in Irons, bolj pri srcu. Vseeno pa je zasedba večkrat poudarila, da je bilo predvsem Shermanovo poznavanje funka in glasbene teorije ključnega pomena za razvoj skupine, česar Slovak ni prispeval.

"Mislim, da so pesmi dobre, a še vedno mi je žal, kako smo naredili prvi album," je leta 2023 v intervjuju za Los Angeles Times dejal basist Flea in dodal, da povezava med njimi, čeprav sta Sherman in Martinez odlična glasbenika, ni bila tako globoka kot s članoma, ki sta odšla. Obenem je priznal, da si je od nekdaj želel, da bi znova posneli ta album, a žal nikogar ne more prisiliti v to.

Album je sicer produciral kitarist skupine Gang of Four Andy Gill, s katerim pa si je zasedba glede glasbene usmeritve plošče pogosto skočila v lase. Kiedis je bil na koncu razočaran nad celotnim zvokom, saj je menil, da mu manjka "surova energija prvotnega demoposnetka skupine iz leta 1983".

Predvsem si je zapomnil, kako je spljuval pesem Police Helicopter, ki jo je pevec imel za češnjo na vrhu torte, saj je po njegovem mnenju imela silovit zvok in energijo ter tako utelešala duh skupine. "Takrat smo ugotovili, da delamo s sovražnikom. Veliko časa je bil on proti nam," je Kiedis delil v svoji avtobiografiji Scar Tissue iz leta 2004 in dodal, da je potekala prava snemalna bitka.

Albumu se ni uspelo uvrstiti na ameriško lestvico albumov Billboard 200 – dosegel je 201. mesto. Bazo oboževalcev je dobil predvsem, ker so ga predvajali na MTV-ju. Kritike so bile mešane, Stephen Thomas Erlewine iz AllMusica je sicer zapisal, da "njihov prvi podvig ni postal kohezivni album".

Do zdaj veliko pesmi z albuma ni bilo vključenih v nastope, nekaterih člani niso izvajali že več kot 20 let. Izjeme so le Mommy Where's Daddy?, ki so jo nazadnje igrali leta 2017, Police Helicopter, ki so jo zaigrali leta 2019, in Out in L.A., ki jo je bilo mogoče v živo slišati oktobra 2023, kar je bila njena prva izvedba po letu 2004 in šele druga po letu 1992.

Pesmi z debitanskega albuma The Red Hot Chili Peppers

1. True Men Don't Kill Coyotes
2. Baby Appeal
3. Buckle Down
4. Get Up and Jump
5. Why Don't You Love Me
6. Green Heaven
7. Mommy Where's Daddy
8. Out in L.A.
9. Police Helicopter
10. You Always Sing the Same
11. Grand Pappy Du Plenty" (instrumental)