Med nastopom leta 2004. Foto: AP
Med nastopom leta 2004. Foto: AP

Potem ko je ameriška pevka Ciara pisala pesmi za več uveljavljenih skupin, je njen talent opazil glasbenik Jazze Pha. Pod njegovo založbo Sho'nuff Records in založbo LaFace Records je nato 28. septembra 2004 izšel tudi njen prvi studijski album Goodies. Zasnova albuma je izhajala iz istoimenske skladbe, ki jo je produciral Lil Jon.

Ta je bila ustvarjena kot ženska dvojnica drugim singlom, ki jih je produciral, kot je na primer Usherjev Yeah!. Nekateri so pesem, ki je bila razglašena za enega najboljših singlov tistega leta, sicer primerjali s skladbo Milkshake pevke Kelis.

Plošča Goodies je Ciari prislužila vzdevek princese oz. prve dame Crunk&B-ja, istoimenska pesem je poleg omenjene skladbe Yeah! pripomogla k populariziranju podžanra hiphopa, ki se je sicer pojavil v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja.

"Album je o vseh. Na njem so pesmi z različnimi čustvi, govori o situacijah, ki jih vsi doživljajo," je povedala Ciara o svojem debitantskem izdelku. V okviru tega so bili sicer izdani štirje singli. Singlu Goodies, na katerem je sodelovala s Peteyjem Pablom, je sledila uspešnica 1, 2 Step, pri katerem se ji je pridružila tudi raperka Missy Elliot. Tretji singel je bila pesem Oh, na katerem je moči združila z raperjem Ludacrisom in je posvečena mestu Atlanta. Zadnji singel z albuma je bila skladba And I.

Mnenja kritikov so bila načeloma pozitivna, predvsem so pohvalili pesmi, podobne Goodies. Vseeno so preostale označili za "neizvirne", obenem pa so se obregnili tudi ob "omejenost" pevkinih vokalnih sposobnosti. Delo je večina primerjala s pokojno pevko Aaliyah. "Če bi Aaliyah izdala še en album, bi morda zvenel kot Goodies," je dejal Raymond Flore za Entertainment Weekly. Številni so potegnili vzporednice z zasedbo Destiny's Child.

Album, ki ga nekateri še vedno pojmujejo kot Ciarino najboljše delo, je bil ne glede na kritike komercialni uspeh. V Združenih državah Amerike je album debitiral na tretjem mestu ameriške lestvice albumov Billboard 200. Dobro se je odrezal tudi mednarodno. Goodies je Ciari na 48. podelitvi nagrad grammy leta 2006 prislužil dve nominaciji za zlati gramofon.

Ob 20. obletnici je album izšel tudi na gramofonski plošči. Poleg prvotnih bonus pesmi vključuje tudi novo različico naslovne pesmi, na njej pa ni pesmi Next to You, pri kateri je sodeloval kontroverzni glasbenik R. Kelly.

Pesmi na albumu Goodies

1. Goodies (ft. Petey Pablo)
2. 1, 2 Step (ft. Missy Elliott)
3. Thug Style
4. Hotline
5. Oh (ft. Ludacris)
6. Pick Up the Phone
7. Lookin' at You
8. Ooh Baby
9. Next to You (ft. R. Kelly)
10. And I
11. Other Chicks
12. The Title
13. Goodies (ft. T.I. in Jazze Pha)
14. Crazy