Pitbull med nastopom na dogodku Hot 97 Summer Jam 2005 junija 2004. Foto: AP
Pitbull med nastopom na dogodku Hot 97 Summer Jam 2005 junija 2004. Foto: AP

Z debitantskim albumom je 24. avgusta leta 2004 postregel kubansko-ameriški glasbenik Pitbull. Plošči, ki je izšla pri založbi TVT Records, je dal naslov M.I.A.M.I., kar se ne nanaša samo na njegovo rojstno mesto v Združenih državah Amerike, ampak je krajšava za Money Is a Major Issue (v slovenščini: denar je velika težava).

Pod produkcijo so se podpisali Lil Jon, ki se na albumu večkrat pojavi tudi kot gostujoči izvajalec, DJ Khaled, Jim Jonsin in Diaz Brothers.

Pitbull se je za pesmi odločil moči združiti z že omenjenim Lilom Jonom in drugimi ustvarjalci glasbe – na M.I.A.M.I. se pojavijo imena, kot so Oobie, Bun B, Fat Joe, Lil Scrappy in Trick Daddy.

Debitantski izdelek je podpirala izdaja petih singlov: Culo, That's Nasty, Back Up, Toma in Dammit Man.

Album je sicer na splošno prejel mešane ocene glasbenih kritikov, pohvalili so ga predvsem v Miamiju. Opazili so predvsem njegovo ujemanje z gostujočimi glasbeniki in rap – čeprav po mnenju Alexa Hendersona iz Allmusica ni prvi, ki je rapal o mamilih, gangsterskem življenju, spolnosti in ženskah – je lepo združil tudi z "latinoritmi".

Evelyn McDonnell iz The Miami Herald ga je označila za "spretnega 'rimarja' z Eminemovim hitrim tokom, a globljim, resnejšim glasom", a je bila kritična do nekaterih po njenem mnenju nepotrebnih, pretirano spolno nabitih pesmi. Nekateri so mu celo očitali dolgočasnost.

Komercialni uspeh je bil zmeren. Album je debitiral na 14. mestu ameriške albumske lestvice Billboard 200 in na prvem mestu ameriške lestvice najboljših neodvisnih albumov.

Pesmi albuma M.I.A.M.I.

1. 305 Anthem (ft. Lil Jon)
2. Culo (ft. Lil Jon)
3. She's Freaky
4. Shake It Up (ft. Oobie)
5. Toma (ft. Lil Jon)
6. I Wonder (ft. Oobie)
7. Get on the Floor (ft. Oobie)
8. Dirty (ft. Bun B)
9. Dammit Man (ft. Piccallo)
10. We Don't Care Bout Ya (ft. Cubo)
11. That's Nasty (ft. Lil Jon, Fat Joe in Lil Scrappy)
12. Back Up
13. Melting Pot (ft. Trick Daddy)
14. Hustler's Withdrawal
15. Hurry Up and Wait
16. Culo (Miami Mix) (ft. Mr. Vegas in Lil Jon)