V Pekingu sta nastopila leta 1985. Foto: AP
V Pekingu sta nastopila leta 1985. Foto: AP

Britanski popduo Wham!, ki sta ga sestavljala George Michael in Andrew Ridgeley, je leta 1984 postregel z drugim studijskim albumom. Make It Big je v ZDA izšel 22. oktobra, v Združenem kraljestvu pa 5. novembra. Na tej plošči sta imela glasbenika v primerjavi s prejšnjimi izdelki več nadzora nad produkcijo albuma, Michael je bil tudi priznan kot producent.

Material je bil poleti 1984 v šestih tednih večinoma napisan in posnet v studiu Miraval v južni Franciji. To je Michaelu omogočilo, da se je izognil medijski pozornosti in delal v miru.

Ridgeley je sicer razkril, da so bili razlogi za odločitev za snemanje v Franciji sprejet predvsem zaradi davčni, obenem pa je bil to idealen kraj za preživljanje poletja. Studio je bil od Londona oddaljen le uro in pol, kar je bilo za Michaela prikladno, saj se je moral v prestolnico neprestano vračati.

Na albumu so kot popolne uspešnice izstopali predvsem singli Wake Me Up Before You Go-Go, Freedom, Everything She Wants in Careless Whisper.

Slednja je tehnično dejansko pesem dua Wham!, ker je bila izdana na tem albumu. Vseeno je bila kot singel, na primer v Severni Ameriki, podpisana kot Wham! z Georgeom Michaelom, v Združenem kraljestvu in nekaterih evropskih državah pa so kot izvajalca omenili le Michaela. Takrat je namreč postalo jasno, da se bo ta podal na samostojno pot.

Single so pospremili tudi videospoti. Tisti za pesem Freedom prikazuje dvojec med koncertom na Kitajskem – zasedba Wham! je postala tudi prva zahodna popularna glasbena skupina, ki je imela turnejo po tej državi.

Medtem ko je bil njun prvenec Fantastic uspešen v domovini, mu je na ameriškem trgu spodletelo. V primeru Make It Big je bilo drugače – pesmi so osvojile tudi občinstvo v ZDA. Album je bil komercialno uspešen, zakraljeval je tako ameriškim kot tudi britanskim lestvicam, poskrbel pa je za kar štiri single, ki so vsi dosegli prva tri mesta v ZDA in Združenem kraljestvu.

Drugi album je prejel pozitivne kritike. Christopher Connelly, ki je pisal za Rolling Stone, ga je oklical za "skoraj brezhibno popploščo, ki naredi točno to, kar si želi, in se pri tem zelo zabava." V retrospektivni recenziji je Stephen Thomas Erlewine iz AllMusic zapisal: "Uspelo jima je v večjem obsegu, kot sta si lahko zamislila, z naborom živahnega novega vala popsoulasta osvojila svet."

Marca 2024 je bil Make It Big prvič po 30 letih znova izdan na vinilu.

Skladbe albuma Make It Big

1. Wake Me Up Before You Go-Go
2. Everything She Wants
3. Heartbeat
4. Like a Baby
5. Freedom
6. If You Were There
7. Credit Card Baby
8. Careless Whisper