Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cena družinskega dnevnega kopanja na Kodeljevem v Ljubljani stane med tednom 24 evrov, med konci tedna še 4 evre več. Precej višja pa je cena družinske vstopnice na Kopališču Kolezija, kjer je treba odšteti 36 evrov med tednom, ob koncih tedna pa 50. A obiskovalcev nekoliko višje cene ne motijo.

"Na kopališču Kodeljevo so vsak ponedeljek vstopnice 50 odstotkov cenejše, kar pomeni, da je cena različnih vstopov med 2 evra do 4,75 evra. Na kopališču Kolezija pa so cenejše vstopnice predvsem za jutranje in pa večerno plavanje, 5 oziroma 6 evrov," je povedala Sara Ašanin Gole Močnik iz Športa Ljubljana.

V drugem največjem slovenskem mestu se družine na kopališču Mariborski otok lahko ohladijo za 20 evrov. V Kamniku pa je za celodnevno družinsko vstopnico treba odšteti 11 oziroma 14 evrov ob koncu tedna, predvsem ker je bazen namenjen tudi kamniškim športnikom.

"Iz tega razloga občina Kamnik namenja tudi 80 tisoč evrov vsako leto za delovanje bazena in zato si lahko privoščimo tudi nižjo ceno vstopnice, ki jo lahko koristijo občani in pa obiskovalci mesta," je razložil direktor zavoda za turizem in šport Kamnik Luka Svetec.

Zaradi vročinskega vala, ki je zajel naše območje, so se na Zavodu za športne objekte mesta Zagreb odločili, da skušajo meščanom olajšati vročino tako, da jim omogočijo brezplačen vstop na mestne bazene. Pri nas se za ta korak še niso odločili, v prestolnici zaradi varnosti in omejenega števila obiskovalcev. Na Kodeljevem je tudi do 2000 obiskovalcev, na kopališču Kolezija pa 700.

"Zaradi varnostnih razlogov moramo v primeru, ko so visoke temperature, ko so sončni dnevi, kopališče celo zapirati in omejevati vstope," je pojasnila Ašanin Gole Močnik.

Naravno kopališče v Ljubljani?

Ljubljana kljub večletnim obljubam še vedno nima naravnega kopališča, saj morajo biti mikrobiološka testiranja vode ustrezna. Testiranja kažejo, da so tako v Ljubljanici kot tudi v Savi še vedno prisotna posamezna preseganja mikrobioloških parametrov – vsebnost bakterij, a po besedah Mestne občine Ljubljana je kopanje na Špici vse bližje.

Cene vstopnin na bazene