Če bo turški zahtevek potrjen, bo döner kebab lahko bodisi goveji in jagnječji (narezan na rezine, debeline od treh do pet milimetrov) bodisi piščančji (narezan na rezine, debele od enega do dveh centimetrov). Foto: Shutterstock
Če bo turški zahtevek potrjen, bo döner kebab lahko bodisi goveji in jagnječji (narezan na rezine, debeline od treh do pet milimetrov) bodisi piščančji (narezan na rezine, debele od enega do dveh centimetrov). Foto: Shutterstock

Kot smo že poročali, je Turčija aprila na Evropsko komisijo poslala zahtevek za zaščito döner kebaba pod oznako zajamčena tradicionalna posebnost, s čimer želi doseči, da bodo v EU-ju lahko jed pripravljali le po tradicionalni proizvodni metodi in s točno določenimi specifikacijami.

Zajamčena tradicionalna posebnost je ena od treh evropskih zaščit hrane ali kmetijskih pridelkov – ob zaščiteni označbi porekla in zaščiteni geografski označbi. Zajamčena tradicionalna posebnost je najbolj mila od treh oblik zaščite in določa, da so "posamezni izdelki ali jedi proizvedeni iz tradicionalnih surovin, bodisi je zanje značilna tradicionalna sestava ali pa je zanje značilen tradicionalen način pridelave oziroma predelave (receptura)".

V zahtevku je Turčija predlagala, da bi bile lahko t. i. yaprak ali narezan döner bodisi goveje in jagnječje rezine, ki so vodoravno narezane na debelino od treh do pet milimetrov, bodisi piščančje meso oz. rezine, ki pa bi bile lahko debele izključno od enega do dveh centimetrov.

Rok za ugovor na zahtevek se je iztekel v sredo, po poročanju spletnega portala Euronews pa je Evropska komisija prejela ugovor. Na komisiji sicer niso razkrili, katera država je ugovor vložila, sta pa dva ločena, dobro obveščena vira Euronewsu potrdila, da je ugovor vložilo nemško zvezno ministrstvo za hrano in kmetijstvo.

Nemški proizvajalci kebaba so se namreč množično in ogorčeno odzvali na turški zahtevek in od pristojnih zahtevali ukrepanje, zato je ministrstvo ugovor vložilo v njihovem imenu, navaja spletni portal. Evropska komisija bo zdaj ugovor preverila, in če je utemeljen, bo dala obema stranema pol leta časa, da se o temi dogovorita. Končna odločitev (če dogovora ne bo) je sicer v rokah Evropske komisije.

Izraz döner izvira iz glagola "dönmek", kar pomeni "obračanje", vendar pa ga večina Evropejcev pozna preprosto kot dodatek izrazu kebab, ki v arabskem jeziku pomeni vse vrste mesa, pečenega ob ognju. Predvsem v Nemčiji, kjer živi okoli tri milijone ljudi s turškimi koreninami (mnogi med njimi so v Nemčijo prišli v 60. letih kot del programa gostujočih delavcev), je jed postala ena najbolj priljubljenih oblik hitre hrane v zadnjih desetletjih. Leta 2022 je po priljubljenosti prvič presegla tradicionalno nemško klobasico currywurst.