Aktualni meni v TaBaru, ki so jo pri Falstaffu ocenili z visokimi 92 točkami. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Aktualni meni v TaBaru, ki so jo pri Falstaffu ocenili z visokimi 92 točkami. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pri Falstaffu so namreč postregli s svežim točkovnim razporedom restavracij, ki so jih pri nas v zadnjem letu najbolj prepričale.

Da so za najboljšo restavracijo s 94 točkami (od stotih možnih) postavili Hišo Franko, 38. restavracijo sveta po izboru 50 Best Restaurants, v kateri kuha Ana Roš, ni presenetljivo.

Tudi drugo mesto z Gostilno pri Lojzetu (93 točk) Tomaža Kavčiča ne odstopa od podobnih konkurenčnih seznamov.

Sorodna novica Jakob Pintar iz Tabara med najboljšimi mladimi kuharji sveta

Je pa zanimivejši razpored tik pod vrhom – tako si tretje mesto z visokimi 92 točkami delita Hiša Denk (Zgornja Kungota), v kateri ustvarja Gregor Vračko, in TaBar, ki je tako prepričljivo postal najvišje uvrščena ljubljanska restavracija.

Prenovljena glavna jedilnica Hiše Franko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Prenovljena glavna jedilnica Hiše Franko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Visoka uvrstitev te restavracije bistrojskega tipa je presenetljiva, ne pa tudi nezaslužena.

Začeli s tapasi ...

TaBar, ki je pred petimi leti začel svojo pot kot nekakšen slovenski tapas bar, se je pozneje pod taktirko mladega, v tujini zverziranega kuharskega mojstra Jakoba Pintarja razvil v eno bolj inovativnih in trendovskih restavracij sproščenega tipa.

Sorodna novica Najboljše restavracije sveta: Slavje Mirazurja, Hiša Franko 38.

Pintarju se je letos tudi kot edinemu Slovencu uspelo uvrstiti v regijski finale San Pelegrinovega tekmovanja za mladega chefa leta, ki bo potekal oktobra v Milanu.

Je pa zanimivo, da so Avstrijci, ki so znani kot ljubitelji bolj nezahtevnih, lahkih in klasičnih vin, postavili TaBar tako visoko, saj ima TaBar verjetno eno najbolj radikalnih vinskih kart pri nas, s poudarkom na vinih sonaravne in biodinamične pridelave.

In kako je videti preostanek seznama? Peto mesto si s po 91 točkami delita Hiša Torkla (Korte) in Mak (Maribor), na sedmem mestu (90 točk) pa najdemo institucijo med gorenjskimi gostilnami, Danilo.

1. Hiša Franko (94 točk) - Staro Selo; chef Ana Roš

2. Gostilna pri Lojzetu (93 točk) - Vipava; chef Tomaž Kavčič

3. Hiša Denk (92 točk) - Zgornja Kungota; chef Gregor Vračko
TaBar (92 točk) - Ljubljana; chef Jakob Pintar

5. Hiša Torkla (91 točk) - Korte; chef Sebastijan Kovačič
Mak (91 točk) - Maribor; chef David Vračko

7. Danilo (90 točk) - Reteče; Gašper in Nina Čarman + chef Boris Bergant