V Franciji restavracije ostajajo zaprte. Foto: EPA
V Franciji restavracije ostajajo zaprte. Foto: EPA

Fatiha El-Kaddaoui je kuharska mojstrica, ki sprejema rezervacije od zasebnikov, sestavine pripelje na dom in uporabi njihovo kuhinjo ter pripomočke za pripravo jedi na ravni restavracijskih.

Zaposlena je bila že pred pandemijo, zdaj pa je naval tak, da mora zavrniti okoli 30 povpraševanj mesečno. "Povpraševanja je ogromno," je povedala. "Interes je povečan zato, ker so ti ljudje vajeni zahajati v restavracije enkrat, dvakrat, trikrat tedensko – ali celo več."

Parižane, narod gurmanov, je še posebej prizadelo, da ne morejo v restavracije in bare. Foto: EPA
Parižane, narod gurmanov, je še posebej prizadelo, da ne morejo v restavracije in bare. Foto: EPA

V petek je El-Kaddaouijeva najela 35-letna Valerie Lacroix, da bi pripravila kosilo zanjo in njeno mamo. Kuharska mojstrica je v kuhinji Lacroixeve pripravila predjed iz foie grasa, ki ji je sledil brancinov ceviche, zatem pa krožnik gamberov in jakobovih pokrovač.

"Jasno, da si želimo ven, obiskati prijatelje in družino ter preživljati čas z njimi, a ne moremo," je povedala Lacroix. "S tem poustvarjamo te skupne trenutke in druženja doma."

Iskanje inovativnih pristopov za delo v pandemiji

Lastniki restavracij in kuharski mojstri po vsem svetu so morali najti domiselne načine, kako še naprej delati med pandemijo, ki je gostinsko industrijo še posebej prizadela. Nekateri pripravljajo gurmanske obroke za dostavo, drugi ponujajo kuharske tečaje na družbenih omrežjih.

Po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Francozi porabijo več časa kot kateri koli drug razviti narod za prehranjevanje in pitje, zato jih je zaprtje restavracij še posebej prizadelo.

Sorodna novica Na sledi skrivnim luksuznim večerjam

Se pa nekateri v Franciji tudi požvižgajo na omejitve za zajezitev novega koronavirusa. Tako je policija pred tedni ujela več kot 110 gostov v skrivni restavraciji v Parizu.

Francoska TV-postaja je s pomočjo skrite kamere razkrila hedonistične večerje na črno, brez mask in brez vzdrževanja medsebojne razdalje, zaradi česar je policija sprožila preiskavo zaradi ogrožanja javnega zdravja.

El-Kaddaouijeva pravi, da svoje delo opravlja v skladu s pravili, kar pomeni, da ne sme streči za družbe več kot šestih ljudi hkrati in ne po 19. uri, ko se začne policijska ura. Niso pa usluge El-Kaddaoui za vsakogar – kosilo za dva stane 170 evrov po osebi.

Koncept sicer ni nov in je že dodobra uveljavljen po svetu. Pri nas ga med drugim izvaja kuharski mojster Maj Janežič, nekdanji tekmovalec oddaje MasterChef s projektom Mal Mal, ki vam izkušnjo restavracije pripelje na vaš dom.