Foto: Nik Urh
Foto: Nik Urh

Za glavno testo (za 22-centimetrski pekač širine 10,5 cm in globine 7 cm):
- 350 g ržene moke (100 %)
- 330 g vode (95 %)
- 7 g soli (2 %)

Sorodna novica Slovenka osvojila nagrado za najboljšo knjigo o kruhu na svetu

Rženi kruh je skoraj najlažji kruh za začetek in uvod v peko z drožmi. Ni ga treba gnesti in dokaj hitro je pripravljen. Vendar obstaja majhna zanka: počakati je treba vsaj 12 ur, še bolje 24, da se dobro ohladi, sredica utrdi in razvije poln okus.

Moko in vodo zmešajte z lopatko ali kuhalnico v maso, ki je podobna zelo mehki glini. Pustite 20 minut, nato dodajte podvojen drožni nastavek in sol. Zelo dobro premešajte, da se vse sestavine lepo povežejo in porazdelijo po zmesi. Pokrijte in čez 20 minut znova dobro premešajte.

Namastite ali naoljite pekač in zmes z lopatko predenite v pekač. Izdatno posujte z rženo moko, prvi dve uri pekača ne pokrivajte. Nato ga pokrijte s kapo za prhanje ali lanenim oziroma bombažnim prtičem, da se testo ne izsuši.

Sorodna novica Drožasti medenjaki Anite Šumer

Pustite vzhajati tako dolgo, da se količina testa podvoji in da je površina lepo razpokana. Po 15 minutah znižajte temperaturo na 200 stopinj in pecite še približno 40–50 minut za 800-gramski kruh.

*Nasvet: Pri porazdeljevanju zmesi po pekaču si pomagajte z mokrimi prsti, rženo zmes boste tako lažje razporedili in se vam ne bo prijemala na roke, tudi lopatko lahko zmočite. Pri rženi moki traja na začetku nekaj časa, da droži začno delovati, nato pa se zmes dokaj hitro podvoji. Zato spremljajte testo. Prav tako lahko dodate 10–20 odstotkov čez noč namočenega in odcejenega rženega zrnja ali pa semen.