"Zato imamo zaloge, da nikoli ne zmanjka javorjevega sirupa. Ne bomo ostali brez njega," je za javni radio zagotovila Helene Normandin iz združenja proizvajalcev javorjevega sirupa v Quebecu (QMSP). Sprostili so 22 milijonov kilogramov sirupa oz. polovico vseh zalog.
Kanadska zvezna dežela Quebec je daleč največji proizvajalec javorjevega sirupa na svetu. Vendar je bila letina slaba. Letos so pridelali 60 milijonov kilogramov oz. tretjino svetovnega pridelka, običajno pa v Quebecu zagotovijo tri četrtine tega sirupa na svetovni ravni.
Javorjev sirup se izdeluje s kuhanjem javorjevega soka, ki se pridobiva neposredno iz dreves sladkega javorja. Delo je po navedbah BBC-ja težko, predvsem pa odvisno od vremena.
Sok se iz dreves lahko pridobiva le v obdobju, ko so podnevi temperature nad lediščem, ponoči pa pod lediščem. Zaradi krajše in toplejše sezone se je letos ponudba zmanjšala za skoraj četrtino.
Hkrati je svetovna prodaja javorjevega sirupa po podatkih QMSP-ja poskočila za več kot 36 odstotkov v primerjavi z letom prej. Quebeški javorjev sirup velja za najboljšega, zato se ga je v Kanadi tudi prijelo poimenovanje tekoče zlato.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje