Čeprav je bilo letos sodelujočih manj, to ni vplivalo na vzdušje. Foto: TV Slovenija
Čeprav je bilo letos sodelujočih manj, to ni vplivalo na vzdušje. Foto: TV Slovenija

Lani Bogračfesta v Lendavi, ki se od leta 2012 baha z nazivom svetovne prestolnice bograča, zaradi pandemije covida-19 ni bilo. Po enoletnem premoru pa je v najvzhodnejšem slovenskem mestu znova zadišalo po tej tradicionalni jedi.

Tekmovalcev za naslov "mojster bograča" je bilo letos manj kot prejšnja leta, pred epidemijo je bilo na lendavskih ulicah namreč veliko več bogračev – posod, v katerih pripravljajo istoimensko jed. "Po navadi jih je 100, letos tretjina tega. Nekoliko manj ekip je, a je toliko slajše," je povedala Martina Bukovec, direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava, in poudarila, da se veselijo predvsem, ker so znova na ulici.

"Dobra volja, dobra ekipa in dobra družba, to je najpomembneje," je poudaril Srđan, član skupine Gorenci, ene izmed 27 ekip, ki so kuhale na letošnjem Bogračfestu, in zatrdil, da je to zmagovalna kombinacija.

Pri ocenjevanju se osredotočajo tudi na pravilno kuhanost sestavin

Bograče je sicer ocenjevala strokovna komisija, ki je upoštevala urejenost delovišča, higieno, predvsem pa slastnost tradicionalne jedi. "Največ, kar bo odtehtalo, bodo okus, aroma in začinjenost," je dejala Zdenka Tompa, predsednica ocenjevalne komisije, in omenila, da se osredotočajo tudi na pravilno kuhanost vseh sestavin – mesa, čebule in krompirja. Naziv najboljšega bograča je na koncu postalo podjetje Varis, drugo mesto si je prislužila ekipa Žabarji, na tretje mesto se je uvrstila ekipa Palfinger.

3. septembra bodo v Lendavi kuhali za Guinnessovo knjigo rekordov. Po besedah Dušana Zvera, predsednika Mestne skupnosti Lendava, naj bi bograč začeli kuhati ob 21. uri, obeta pa si, da bodo v 12 urah skuhali 1500 kilogramov mase.

V svetovni prestolnici bograča Lendavi spet diši