Podoben korak je naredilo že več restavracij s hitro prehrano, na primer Burger King, KFC (Kentucky Fried Chicken) in Subway. Foto: EPA
Podoben korak je naredilo že več restavracij s hitro prehrano, na primer Burger King, KFC (Kentucky Fried Chicken) in Subway. Foto: EPA

Ikea, sicer hiša pohištva, je znana po jedeh v svojih restavracijah, med katerimi so najbolj priljubljene mesne kroglice. Švedska trgovina na svoje menije dodaja vse več živil z eko- in bionalepko, v avgustu pa bodo predstavili še novost – veganske "mesne" kroglice.

Zanje so se odločili predvsem iz trajnostnih razlogov, nove kroglice naj bi imele kar 25-krat manjši ogljični odtis od tradicionalnih. "Ta industrija je resnično razburljiva. Moram reči, da se glede na vse kakovostne izdelke, ki smo jih že testirali in poskusili, resnično veselim, da bomo kmalu v Ikei stregli okusne rastlinske "mesne" kroglice. Naše švedske mesne kroglice so zdaleč najbolj popularna jed v naši restavraciji in upam, da bodo ljudje navdušeni tudi nad rastlinsko različico te jedi," pojasnjuje Michael La Cour, generalni direktor za prehrano pri Ikei.

Kroglice bodo pripravljene iz grahovih beljakovin, ovsa, jabolk in krompirja, po videzu in okusu pa skoraj do podrobnosti podobne mesnim, piše Financal Times. Kupcem bodo od avgusta dalje na voljo v vseh Ikeinih trgovinah.

Hitra "vegiprehrana"

Veganstvu sledi že več restavracij s hitro prehrano. Kentucky Fried Chicken ali KFC, kot ga pogosteje imenujemo, je svojo ponudbo razširil že lani in svojim obiskovalcem ponudil veganski "piščančji" burger. Veganski izdelki so na voljo v Subwayu, Burger Kingu in od januarja letos tudi v McDonaldsu. Veganski burger ali McVegan so testno ponudili na Finskem in Švedskem, zaradi velikega navdušenja pa so ga kmalu vključili v redno ponudbo. Za zdaj je dostopen samo še v omenjenih skandinavskih državah, kdaj se bo razširil še na tuji trg, ostaja odprto vprašanje.

So burgerji res 100-odstotno veganski in vegetarijanski?

Prav vse verige s hitro prehrano opozarjajo, da lahko njihovi vegetarijanski in veganski izdelki vsebujejo sledi mesa, saj vse burgerje pečejo na istem žaru. Spomnimo se Phillipa Williamsa, strogega vegana s Floride, ki je proti podjetju Burger King vložil tožbo za lažno oglaševanje. Ameriško podjetje svoj veganski burger namreč oglašujejo z geslom "100& whopper, 0% govedina". Williamsa je šokiralo, ko je pozneje ugotovil, da je njegov burger pravzaprav spečen na istem žaru kot mesne različice.