Moscow Mule je priljubljeni koktajl iz vodke, ingverjevega piva in limetinega soka. Foto: Pixabay
Moscow Mule je priljubljeni koktajl iz vodke, ingverjevega piva in limetinega soka. Foto: Pixabay

"Odločili smo se, da se zelo slavni in zelo priljubljeni koktajl Moscow Mule ne bi smel več imenovati Moscow Mule," je za KTVU povedala Andrea Minoo, lastnica Bond bara v San Franciscu. Kot je povedala, se bo pri njih koktajl zdaj imenoval Kyiv Mule. “Veste, to je naša lepa gesta. Mala gesta, ampak gre za ozaveščanje,” je dodala.

Več barov v Washingtonu in New Orleansu je tudi že preimenovalo koktajla White Russian in Black Russian v White Ukrainian in Black Ukrainian. Na seznamu za odstrel je tudi preveč rusko zveneča Caipiroska – postala naj bi Caipi Island.

KGB Bar v New Yorku je priljubljeno rusko pivo Baltika zamenjal za ukrajinski Obolon, prav tako so umaknili več kot 30 zabojev ruske vodke in jo zamenjali za ukrajinske Khor, Shevkoff in Ukrainian Heritage.

Sorodna novica Ruske mačke ne smejo več sodelovati na tekmovanjih

Solidarnost z Ukrajino in nasprotovanje Rusiji je izkazala tudi restavracija Russian House (Ruska hiša) v Austinu v Teksasu, ki je skrajšala svoje ime v zgolj "House". “Zdi se mi, da ime ne odraža tistega, kar smo. In če ime druge užalosti ali boli, se nam zdi, da je bolje, da restavracijo preimenujemo v ‘The House’ – hiša, odprta za vse. Hiša, kamor ljudje lahko pridejo, uživajo v dobri hrani in se osredotočijo na dobre stvari, na nekaj, kar nas poveže, ne razdvoji," pa je za KXAN povedala lastnica restavracije Varda Monamour.

Več guvernerjev ameriških zveznih držav, vključno z guvernerji Ohia, Pensilvanije, Utaha in New Hampshira, tudi pozivajo prodajalne z alkoholom v državni lasti, da prenehajo prodajati rusko vodko in druge ruske žgane pijače.

Freedom Fries

Ta simbolna preimenovanja spadajo v okvir dolge tradicije krepostnega preimenovanja izdelkov v času političnih nemirov. V ZDA že videno za časa ameriške invazije na Irak leta 2001, ko so v Washingtonu zaradi francoskega nasprotovanja invaziji ocvrt krompirček iz "French Fries" preimenovali v "Freedom Fries".

In na vrhuncu McCarthyja in lova na čarovnice v ZDA vsega, kar je dišalo po komunizmu, se je ekipa Cincinnati Reds (Rdeči iz Cincinnatija) preimenovala v Redlegs, med drugo svetovno vojno pa so bili poskusi kislo zelje (sauerkraut) preimenovati v "liberty cabbage” (zelje svobode). Kot spominja portal Fast Company, se ti osladni domoljubni vzdevki očitno niso prijeli in so zapadli v obskurnost, ko se je nacionalistična vročica ohladila.

"Ko se stvari zdijo v večjem obsegu nestabilne, je instinkt ljudi lahko, da poiščejo način storiti kar koli, da se jim zdi, da kaj počno," piše portal.