Belin. Foto: Simona Kralj
Belin. Foto: Simona Kralj

Festival Godibodi, ki v sodelovanju z Ustvarjalnim poljem Celinka že dobrih petnajst let navdušuje ljubitelje glasbe, se v svoji 17. izdaji – po bivanju v Stari elektrarni, Lutkovnem gledališču Ljubljana, Hostlu Celica, Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu in gostovanju pri koproducentih v Sloveniji – seli v Cankarjev dom.

Hostnik pa Krečič. Foto: Janez Pelko
Hostnik pa Krečič. Foto: Janez Pelko

Na letošnji izdaji Godibodija bo oktobra v Klubu Cankarjevega doma mogoče slišati štiri koncerte sveže in raznovrstne slovenske glasbe. Svežina in raznovrstnost sta pravzaprav rdeča nit vsakoletnega programa.

Hostnik pa Krečič in KiKi

V torek, 22. oktobra, se bo dogajanje začelo ob 19.30. Ob izidu albuma Ljubožerci bo nastopil duo Hostnik pa Krečič. Pod tem imenom se razgaljata "skladatelja, akademsko izobražena ljudska godca, ruralna razgrajača in rahločutna slavčka" Tomaž Hostnik (glas, klavir) in Matija Krečič (violina, zvočila, glas). Tomaževa "izvirna, neizprosna in poetična besedila v suškem govoru" so po besedah organizatorjev "prežeta z dobršno mero črnega humorja in obskurne ljudske metaforike". Ta "v polnosti zažarijo" ob povsem "samosvojih uglasbitvah in brezhibno izdelanih aranžmajih in instrumentalnih intervencijah" Matije.

KiKi. Foto: Lila Žervanov
KiKi. Foto: Lila Žervanov

Za njima bo oder zavzela KiKi, ki bo predstavila razširjeno ponovno izdajo prvenca KRiKi.
Laetitia "KiKi" Pohl bo zapela ob Niki Trdin, Gali Pregel (spremljevalni glas), Janu Kopaču (kitara), Matevžu Košutniku (klaviature) in Martinu Jocifu (bobni). "Intimno kantavtorstvo je ena najbolj opojnih glasbenih osvežitev na slovenski glasbeni sceni zadnjih let. Osebne izpovedi in odnos do okolice dobijo s popolnoma funkcionalno, a ne tudi običajno vokalno interpretacijo drugo dimenzijo," so zapisali organizatorji in dodali, da KiKi z "močno odrsko navzočnostjo in nežnim glasom občinstvo neustavljivo povleče v svoj svet domišljije".

Nakána in Belin

Nakána. Foto: Jan Hajšen
Nakána. Foto: Jan Hajšen

Sredin večer se bo prav tako začel ob 19.30. Takrat bo dvorano napolnil zvok zasedbe Nakána. Ana Mezgec (glas, violina, avtorica glasbe in besedil), Leon Firšt (klavir), Jošt Lampret (bas), Gašper Peršl (bobni in tolkala), Tilen Stepišnik (kitare, banjo), Aleksander Rogina (violina), Margarita Ulokina (violina), Hana Lavrinc (viola), Zala Vidic (violončelo) in Ištvan Tadian (trobenta) bodo predstavili novi album Gozd not. Nakána je zasedba, ki "skrbno stkano izpovedno in kritično angažirano poezijo s humornim pridihom postreže na pladnju šansonske etno-džezovske fuzije".

Zatem bo mogoče slišati skupino Belin, ki bo predstavila nov album Ciganka. V okviru tega bodo zaigrali Neža Drobnič Bogataj (glas), Klemen Bračko (violina), Miha Kraker (kitara), Vanja Dizdarević (kontrabas) in Matej Javoršek (tolkala, bobni). Album naj bi "pobožal dušo in zanetil iskre" ter prinesel "globoka čustvena potovanja ter strast zlitja slovanske, balkanske in romske kulture". Besedila večinoma tradicionalnih romskih pesmi je Drobnič Bogataj priredila in prevedla v slovenski jezik ter opevajo tematike ljubezni, hrepenenja in radosti do življenja.

Trajanje posameznega koncerta: je 50 minut.