Zazveneli bosta glasba v filmskih upodobitvah fantazijskih romanov o Harryju Potterju, Gospodar prstanov in Hobit ter glasba skladatelja Hansa Zimmerja. Med njimi bo na sporedu še glasba skupine Pink Floyd.

Glasbo iz filmov o Harryju Potterju, ki so nastali po romanih britanske pisateljice J. K. Rowling, bodo na današnjih dveh koncertih, ki se bosta v poletnem gledališču v Križankah začela ob 17. in 21. uri, izvedli solisti ter orkester in zbor Magical Film. Program vključuje skladatelje Johna Williamsa, ki je glasbeno opremil prve tri filme, Patricka Doyla, ki je glasbeno podpisal četrti film, Nicholasa Hooperja, ki je sodeloval pri petem in šestem filmu, ter Alexandra Desplata, ki je prispeval glasbo k sedmemu in osmemu filmu o slavnem čarovniškem vajencu.

Kot so zapisali na Festivalu Ljubljana, bo mogoče slišati tudi glasbo iz predstave Harry Potter in otrok prekletstva, poslušalci pa bodo lahko doživeli najpomembnejše glasbene trenutke Harryja Potterja, kot so Hedwigina tema, Bradavičarkina himna, Dumbledorjevo slovo in Lilijina tema. Koncert bodo vizualno popestrili čarobni svetlobni in laserski učinki.

V četrtek bodo lahko prisluhnili glasbi Howarda Shora, ki jo je prispeval za filmske adaptacije literarnih predlog angleškega pisatelja J. R. R. Tolkiena Gospodar prstanov in Hobit. Klasično izobraženi glasbenik je podpisal glasbo za več kot sto filmov, za glasbo, ki spremlja dogodivščine Hobitov in trilogijo Gospodar prstanov v režiji Petra Jacksona, pa je prejel tri oskarje.

Po vzoru Wagnerja je s tehniko prepletajočih in spreminjajočih se leitmotivov, ki označujejo določeno osebo, predmet ali silo, pripomogel k temu, da so filmi dosegli svojo dramaturško globino. "Čeprav se o umetniški vrednosti filmske glasbe še vedno pogosto razpravlja, številni učenjaki in kritiki menijo, da evokativna glasba, ki jo je Shore napisal za Tolkienov svet, izkazuje takšno obvladovanje harmonije, polifonije in orkestrskih učinkov, da bi ga zavidal marsikateri skladatelj koncertne glasbe," so zapisali pri festivalu.

V izvedbi orkestra in zbora bo zazvenela tudi glasba iz Prstanov moči, ki je postala najdražja serija v zgodovini televizije. Solistka bo vokalistka Johanna Krumin, med nastopajočimi bo še skupina dudarjev King's Pipers.

Glasba nemškega skladatelja filmske glasbe Hansa Zimmerja bo na sporedu dveh koncertov v soboto. Zimmer je glasbeno podpisal več kot 150 filmov, med njimi so Dune: Peščeni planet, Ni čas za smrt, Gladiator, Tanka rdeča črta, Bolje ne bo nikoli, Deževni človek, trilogija Vitez teme, Izvor, Thelma in Louise, Poslednji samuraj in 12 let suženj.

Za svojega vzornika je Zimmer imenoval Ennia Morriconeja, sledil je tudi njegovemu zgledu komponiranja glasbe pred snemanjem filma. Na koncertih bo mogoče slišati odlomke iz uspešnic, kot so James Bond, Pirati s Karibov, Gladiator in Medzvezdje, pa tudi Morriconejevo glasbo v izvedbi Ukrajinskega državnega orkestra, ki ga bo po napovedih vodil dirigent Sergej Černijak.

V petek so na festivalu pripravili še koncert za ljubitelje progresivne angleške rockovske skupine Pink Floyd. Njihovo znamenito rockopero The Wall, ki je v obliki studijskega albuma izšla leta 1979, bo izvedla nemška skupina Meddle. Pridružila se jim bo pevka Durga McBroom, ki je kot spremljevalna vokalistka z originalno zasedbo Pink Floyd sodelovala na več ploščah. The Wall je eden najbolj znanih konceptualnih albumov. Z močnim protivojnim sporočilom raziskuje teme osamljenosti v povojni Veliki Britaniji.