Leopold I. Foto: Arne Međedović
Leopold I. Foto: Arne Međedović

Festival z več kot 30 glasbenimi, kulinaričnimi, športnimi in dogodki za otroke organizira več kot 200 članov in sodelavcev velikopolanskega društva že skoraj tri desetletja, s prekinitvijo zgolj v letih epidemije covida-19.

Lani so na prireditvenem centru Poljane, kjer bo festivalsko dogajanje tudi letos, dnevno zabeležili od 1000 do 4000 obiskovalcev in toliko jih pričakujejo tudi letos do 10. avgusta, ko se bo festival iztekel.

Po besedah članice Društva Štrk, ki organizira festival, Nine Lebar bodo v Veliko Polano pripeljali najatraktivnejše glasbene skupine in izvajalce. Tako bodo nastopili Leopold I., Nina Pušlar in Nina Donelli, pa tudi Blue planet, Zlata žila, Gadi, Modrijani in Jelena Rozga ter Boris Novković. Na nekatere koncerte bo vstop prost.

Tudi športni dogodki bodo večinoma brez kotizacije. Tradicionalno namreč festival prinaša nogometno tekmo med ekipama občin in medijev ter medgeneracijsko kolesarsko druženje, ki so ga poimenovali Fsi klačimo s Pücki, letošnja novost pa je igra Štrkof šenkrejt. Gre za priljubljeno igro metanja koruze. Novost je tudi dodelan elektronski oder, dodajajo v društvu.

Zadnjih 12 let na festivalu pripravljajo tudi tekmovanje v kuhanju znane prekmurske jedi bujta repa. Leta 2013 je sicer Društvo Štrk osvojilo Guinnessov rekord v kuhanju bujte repe.