V soboto pa bo jezero že 52. po vrsti zažarelo v soju 10.000 lučk v jajčnih lupinah.

Ves konec tedna bo v Zdraviliškem parku postavljen obogaten sejem domače in umetnostne obrti z raznovrstnimi izdelki slovenskih obrtnikov in umetnikov, ob jezeru pa se bodo zvrstili številni dogodki. Drevi ob 19. uri bodo na Jezerski promenadi zazveneli funk, soul in disko ritmi DJ Kukya, ob 20.30 pa bodo v sklopu Koncertov na jezeru na veslaških tribunah v Veliki Zaki nastopili Flirrti, so sporočili iz javnega zavoda Turizem Bled.

Vrhunec poletja na Bledu bo v soboto. Od 18. do 20. ure bo na Jezerski promenadi zbrane ogrevala improvizacijska glasba JAMirkoSESSIONS. Mirku Poliču, ki kot DJ deluje pod umetniškim imenom JAMirko, se bosta pridružila pevka Damaris Potočnik in saksofonist Jaka Birsa. Sledil bo koncert Maje Keuc z bandom.

Nato se bodo ob 21. uri na jezerski gladini postopoma začele prižigati lučke v jajčnih lupinah. Domačin Andrej Vidic, ki lučke izdeluje, jih bo ob pomoči 40 prostovoljcev odložil na jezero, ki ga bodo osvetljevale vsaj tri ure. Lučke na Blejskem jezeru so tradicionalni dogodek, ki poteka že 52. leto po vrsti, ob prižigu lučk pa obiskovalci lahko pričakujejo tudi glasbeno presenečenje na vodi.

Vidic lučke izdeluje iz jajčnih lupin, ki jih ob pripravi kremnih rezin skrbno ločujejo slaščičarji podjetja Conditus. Vidic za izdelavo lučk vsako leto porabi tri mesece, po koncu dogodka pa jih z jezera pospravijo potapljači Društva za podvodne dejavnosti Bled.

V nedeljo bo v vaškem jedru Bohinjske Bele potekal tradicionalni Marjetin sejem, ki obljublja zabavni kulturni program, na Jezerski promenadi pa bo ob 20. uri nastopila skupina Etnomad, ki izvaja glasbo različnih narodov in kultur, kjer prevladuje balkansko-orientalski melos.

V Turizmu Bled obiskovalce spodbujajo, naj se dogodkov na Bledu udeležijo na trajnostni način in se v kraj pripeljejo z vlakom ali avtobusom. V juliju in avgustu po Bledu vozijo trije brezplačni avtobusi z linijo okoli jezera, po vaseh in do Pokljuke, namenjeni tako domačinom kot obiskovalcem. Bled Bus povezuje tudi bolj oddaljena parkirišča s središčem kraja.