V Trbovljah se 20. septembra začenja festival novomedijske kulture Speculum Artium. Vrhunec bo v petek, 22. septembra, ob 20.00, ko bo na rockkoncertu v Delavskem domu Trbovlje nastopila zasedba Compressorhead, vodilna robotska glasbena skupina na svetu, ki bo v Sloveniji prvič. Trije edinstveni roboti na prave glasbene inštrumente igrajo uspešnice zasedb Motörhead, AC/DC, Pantera in Ramones, pevcu pa glas posoja John Wright, nekdanji član skupine NoMeansNo.

Pevec z zložljivo irokezo in svetlečimi zobmi, bobnar s šestimi rokami in najbolj točen basist na svetu bodo v (dobesedno) visokonapetostnem šovu dodobra razplesali občinstvo. Člani skupine, ki so narejeni iz ostankov nekdanjih sovjetskih strojev, bodo sicer prisotni ves čas trajanja festivala. Vstopnice za koncert so že na voljo.

Na festivalu se jim pridružujejo tudi roboti, ki vodijo marionete, roboti, ki recitirajo poezijo, in roboti, ki preverijo znanje prve pomoči, pa tudi kipi, ki jih je oblikovala umetna inteligenca, VR-izkušnje in seveda, robotka Eva. Obiskovalci festivala bodo lahko sedli na pohištvo, narejeno v opekaču, se sprehodili med atomi, poklepetali z virtualnimi bitji, si ogledali polarni sij iz čustev, spremljali nastanek sintetičnih organizmov in doživeli pogled nase od zunaj.

Tudi letos je ogled festivala sicer brezplačen.