Na prvih treh mestih neslavnega seznama se je znašlo različno meso. Foto: EPA
Na prvih treh mestih neslavnega seznama se je znašlo različno meso. Foto: EPA
Surova jajca naj bi črtali z jedilnika. Foto: EPA

Na prvem mestu je piščančje meso, razloga pa sta prisotnost salmonele in bakterije E. coli. V ZDA naj bi bilo več kot 40 odstotkov vzorcev piščančjega mesa okuženih s to bakterijo.

Drugo mesto med "umazanimi" je pripadlo mleti govedini. Govedina je pri mletju izpostavljena okužbam z bakterijo E. coli in drugimi človeku nevarnimi bakterijami.
Tudi na tretjem mestu je meso, in sicer mleto puranje meso. Vsak četrti zavitek mletega puranjega mesa v ZDA ne ustreza higienskim standardom.

Ker veliko ljudi govedino in svinjino zamenjuje z bolj zdravim puranjim mesom, strokovnjaki pozivajo k veliki previdnosti, predvsem pa k dovolj dolgi toplotni obdelavi mesa.

Na četrtem mestu so se znašle ostrige in nekatere druge školjke, na petem pa jajca, ki so v ZDA "kriva" za več sto tisoč primerov zastrupitev letno.

Z jedilnika bi morali obvezno izbrisati surova jajca, torej tudi vsa živila, ki vsebujejo surova jajca (doma narejena majoneza, nekatere sladice, omake ...).

Tudi sadje in zelenjava sta lahko nevarna
Naslednja tri mesta pripadajo sadju in zelenjavi. Na lupini melone so velikokrat nevarne bakterije, ki jih je zelo težko sprati, pri rezanju pa se prenašajo tudi na notranje meso melon. Če melono dobro operemo, je tveganje precej manjše.
Breskve so na seznamu zato, ker je z njih zelo težko sprati vse pesticide. Bolj varno je torej, če jih olupimo, vendar pa naše breskve večinoma niso špricane. Pakirana očiščena in včasih tudi narezana solata, ki je za mnoge eden najbolj praktičnih izumov, je tudi pogosto okužena z bakterijo E. coli.

Na devetem mestu so suhomesnati izdelki, v katerih se lahko znajde bakterija Listerio, ki je nevarna zlasti za dojenčke, nosečnice in starejše. Strokovnjaki priporočajo, da delikateso doma zavijemo v novo vrečko in da kupujemo le toliko suhih mesnin, kolikor jih pojemo v nekaj dneh.

Na desetem mestu pa sta surovi šalotka in čebula, ki naj bi se ju izogibali predvsem v restavracijah, saj z njima povezujejo precej primerov hepatitisa A.