Ducassova akademija išče rešitev za astronavte. Foto: EPA
Ducassova akademija išče rešitev za astronavte. Foto: EPA

Ducasse je lastnik kar treh restavracij – v Parizu, Monte Carlu in New Yorku, ki imajo po tri Michelinove zvezdice.

Tudi 50-letnega Francoza bo zadnja naloga na svoj način popeljala med zvezde. Z dejstvom, da se je Evropska vesoljska agencija obrnila na Ducassovo kuharsko akademijo, so zelo zadovoljni tudi Francozi, ki še vedno mislijo, da so številka ena v svetovni kuhinji. "In zdaj tudi v vesolju," dodajajo.

Ducassova naloga je izbrati živila in jedi, ki vesoljcev ne bodo le nasitile, ampak bodo njihovim telesom zagotovile vse, kar potrebujejo, ter hrano, ki bo potovala v vesolje, narediti čim bolj okusno, saj bodo ljudje v prihodnosti na vesoljskih poletih preživeli tudi 1.000 dni in več. Kuharji ne bodo pozabili niti na domotožje vesoljcev; izbrane jedi naj bi jih spomnile na dom.

"Astronavti ne morejo živeti le od kruha. Na soncu sušeni paradižniki ali rižev puding s sojo ne bi bila prav nič odveč," pravijo na agenciji.

Njihovi strokovnjaki, ki imajo na skrbi prehrano vesoljcev, se sicer osredotočajo na osem do devet rastlin, med njimi so čebula, špinača, krompir, solata in riž, ki bi jih bilo morda mogoče gojiti kar v vesoljskih plovilih in tako prihraniti dragoceni prostor, namenjen skladiščenju hrane za dolge mesece.